Curtea Constituţională a decis joi că Ordonanţa care prevede amenzi multiple pentru neplata taxei de drum este constituţională., aceasta după ce în urmă cu o lună Avocatul Poporului sesizase CCR invocând faptul că statul comite abuz deoarece un şofer nu poate lua mai multe sancţiuni pentru o singură contravenţie, potrivit realitatea.net. Pentru şoferii prinşi fără taxa de drum achitată, legea prevede o contravenţie între 250 şi 500 de lei, la care se adaugă plata rovinietei pe un an, adică 28 de euro. În plus, şoferilor li se poate reţine certificatul de înmatriculare al maşinii, până la plata amenzii.
De ce e legea proastă?
Decizia de joi a Curţii Constituţionale este însă controversată. In caz de nedeţinere a rovinietei, şoferul contravenient trebuie să plătească pe lângă amenda şi contravaloarea rovinietei pe un an. Dacă este prins de mai multe ori, el trebuie să plătească tot de atâtea ori atât amenda, cât şi contravaloarea rovinietei pe un an. Prevederea se bate însă cap în cap cu normele metodologice de aplicare a OG 15 din 2002, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor, nr. 769/2010. Articolul 7 al normelor spune: „In cazul în care pentru acelaşi vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puţin o zi, la solicitarea utilizatorului, CNADNR va returna tariful corespunzător perioadei de suprapunere”.
In plus, în cazul în care contraveninetul vrea să conteste amenda, aceasta se poate face doar la judecătoria pe raza căreia s-a produs contravenţia. Prevederea face ca în situaţia în care un şofer circulă luni de zile fără rovinietă valabilă, fiind posibil minclusiv să uite că nu deţine una sau dacă numărul de înmatriculare i-a fost trecut greşit în baza de date, el va fi nevoit să se adreseze cu contestaţii la toate judecătoriile din ţară, ce au în administrare zona în care s-a produs contravenţia.
De ce s-a adresat Avocatul Poporului CCR?
La finele lunii aprilie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu referire la excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a celui de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. „Avocatul Poporului a apreciat că dispoziţiile art. 8 alin. (3) şi ale Anexei nr. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, aprobată prin Legea nr. 424/2002, încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 11 şi ale art. 20 din Constituţia României. În considerarea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a reţinut că textul legal criticat, ce stabileşte obligativitatea plăţii unei sume cu titlu de despăgubire, pe lângă amenda contravenţională, nu îndeplineşte cerinţele de previzibilitate impuse de art. 1 alin. (5) din Constituţie, întrucât nu reglementează, într-o manieră clară şi previzibilă, natura juridică a tarifului de despăgubire şi nici modalitatea de aplicare a dispoziţiilor privind plata acestuia”, arăta comunicatul trimis la acel moment.