14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialDe ce vor egiptenii să oprească contrabanda cu Fâşia Gaza

De ce vor egiptenii să oprească contrabanda cu Fâşia Gaza

Sute de tuneluri la frontiera dintre Egipt şi Gaza sunt utilizate pentru contrabandă cu bunuri transportate în Gaza. Funcţionarii din Egipt vor folosi senzori pentru a identifica locaţiile tunelurilor şi intenţionează să le blocheze.

Conducerea militară coordonează îndeaproape operaţiunea care a început miercuri, au declarat oficialii operaţiunii pentru AP. Până în prezent, trei artere principale au fost depistate, iar una a fost distrusă, au mai adăugat ei. Oficialii au declarat că tunelurile nu vor fi aruncate în aer, acestea vor fi umplute cu ciment.

Tunelurile de la graniţă se întind pe o distanţă de 14 km. Din cauza blocadei forţelor israeliene, traficanţii aprovizionează Gaza cu alimente, dar şi combustibil. Israelul crede însă că anume prin aceste tuneluri organizaţia Hamas din Gaza este aprovizionată cu arme, muniţii şi rachete de către militanţii din Egipt. Oficialii din Israel au declarat că militanţii din Gaza au intrat în Sinai prin tuneluri şi au trecut înapoi în Israel atacând vehiculele şi ucigând opt israelieni.

Oficialii au declarat că în această săptămână au fost activaţi trei senzori pentru a identifica tunelurile şi a le distruge. Eforturile anterioare s-au limitat la incercarea de a închide doar intrările şi ieşirile din tuneluri. Însă contrabanda şi traficul ilicit de persoane la frontieră nu au fost blocate în 2007, când Hamas a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza.

Israel şi Egipt sunt tot mai îngrijorate cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă aceste tuneluri în urma unui atac în apropierea oraşului Eilat din sudul Israelului. A fost depistată o prezenţă continuă a militanţilor islamici în apropierea graniţei egiptene.

Relaţiile dintre Israel şi Egipt au fost afectate atunci când trei poliţişti egipteni de au fost ucişi în timpul unui schimb de focuri între forţele israeliene şi militanţii fugari. Egipt a fost revoltat şi Israelul a cerut scuze oficiale.

Cele mai citite

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă