13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDe ce Consiliul de Atestare a Diplomelor are atribuţii în verificarea tezei...

De ce Consiliul de Atestare a Diplomelor are atribuţii în verificarea tezei lui Victor Ponta

Consiliul general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este abilitat, potrivit legislatiei actuale, sa analizeze calitatea tezelor de doctorat si sa propuna ministrului Educatiei retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala. Copierea in teza a textelor altor autori este o astfel de situatie, arată Ad Astra.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, nega ieri faptul ca CNATDCU ar avea atributii in verificarea tezei lui Victor Ponta.

Citeşte şi PLAGIAT PONTA. Consiliul Naţional de Atestare a votat în UNANIMITATE că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat!

Consiliul general CNATDCU poate sa propuna ministrului si retragerea dreptului de conducere de doctorat a indrumatorului tezei, precum si retragerea acreditarii scolii doctorale de drept de la Universitatea Bucuresti.

CNATDCU este organismul care raspunde de calitatea doctoratelor, indiferent cine este autorul lor, in timp ce Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii se ocupa doar de analiza abaterilor realizate de cercetatori sau cadre didactice universitare.

Citeşte şi ARMA SECRETĂ a lui Ponta împotriva acuzaţiilor de plagiat: a DUBLAT numărul de membri în Consiliul care discută vineri teza suspectă de doctorat

Deoarece Victor Ponta este si cadru universitar, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii poate dispune masuri suplimentare fata de cele dispuse de CNATDCU, precum interzicerea ocuparii de posturi didactice, conform art. 325 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, analizand nu doar teza de doctorat ci si cartile plagiate de domnul Victor Ponta.

Iată ce se arată în legislaţia în domeniu:

1. Competentele CNATDCU privind acordarea titlului de doctor, stabilite prin art. 168 alin. (5)-(8) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011;

Citeşte şi PLAGIAT Ponta. Cine este Marius Andruh, omul care a declansat scandalul

2. Prevederea art. 170 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011: “In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calitatii de conducator de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditarii scolii doctorale […]”;

3. Prevederea art. 310 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011: “Constituie abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara: a) plagierea rezultatelor sau publicatiilor altor autori; […]”

Citeşte şi PLAGIAT PONTA. El Pais: “Domnule Ponta, aţi plagiat?” Premierul: “Este vorba de un atac politic”. Vezi în ce condiţii va demisiona şi de ce nu îl dă pe Năstase afară din PSD

4. Prevederile Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, respectiv: art. 2 alin. (2): “Abaterile de la normele de buna conduita prevazute la art. 2 lit. b), in masura in care nu constituie infractiuni potrivit legii penale, includ: a) plagiatul; b) autoplagiatul; […]”. Acestea sunt definite in aceeasi lege, art 4 alin. (1), dupa cum urmeaza: “d) plagiatul – expunerea intr-o opera scrisa sau o comunicare orala, inclusiv in format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstratii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode stiintifice extrase din opere scrise, inclusiv in format electronic, ale altor autori, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale; e) autoplagiatul – expunerea intr-o opera scrisa sau o comunicare orala, inclusiv in format electronic, a unor texte, expresii, demonstratii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode stiintifice extrase din opere scrise, inclusiv in format electronic, ale aceluiasi sau acelorasi autori, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale.”

5. Prevederea art. 50 alin. (2) din Codul studiilor universitare de doctorat, adoptat prin Hotararea Guvernului nr. 681/2011 : “CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia.”

Citeşte şi Plagiat Ponta. Expert consultat de Nature: “Primul lucru care şochează este lipsa notelor de subsol”. Vezi şi celelate nereguli

6. Prevederile art. 27 din Regulamentul de functionare a CNATDCU in vederea validarii tezelor de doctorat, aprobat prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 3504/2012:
“(1)Orice persoana, inclusiv membrii CNATDCU, poate sesiza in scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul general al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia.
(2)Consiliul general al CNATDCU analizeaza fiecare sesizare primita, consultand, dupa caz, alti membri ai CNATDCU.
(3)In urma fiecarei sesizari, in termen de maximum 60 de zile de la primirea acesteia, Consiliul general al CNATDCU decide daca au fost sau nu respectate standardele de calitate sau de etica profesionala, iar presedintele CNATDCU transmite autorului sesizarii decizia Consiliului general al CNATDCU si motivarea acesteia.
(4)In cazul in care, in urma unei sesizari sau prin autosesizare, Consiliul general al CNATDCU decide ca nu au fost respectate standardele de calitate sau de etica profesionala, presedintele CNATDCU propune ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului una sau mai multe dintre urmatoarele masuri:
a)retragerea calitatii de conducator de doctorat;
b)retragerea titlului de doctor;
c)retragerea acreditarii scolii doctorale.
(5)In urma propunerilor prevazute la alin. (4), ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului poate lua masuri, conform prevederilor art. 170 din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6)In cazul in care membrii CNATDCU din cadrul unei comisii de evaluare a unei teze constata nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului, in cadrul tezei si/sau a activitatilor care au dus la realizarea acesteia, acestia invalideaza teza de doctorat, comunica aceste constatari celorlalti membri ai comisiei de evaluare si sesizeaza Consiliul general al CNATDCU pentru analiza responsabilitatii conducatorului de doctorat sau a scolii doctorale si aplicarea prevederilor alin. (4).
(7)In cazul in care, in decursul analizei tezei de doctorat, membrii CNATDCU constata existenta unor abateri de la buna conduita in cercetare-dezvoltare, inclusiv existenta plagiatului, avand ca responsabili conducatorul de doctorat sau personalul didactic ori de cercetare-dezvoltare al IOSUD/IOD, membrii CNATDCU sunt obligati sa sesizeze, potrivit legii, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, in vederea analizarii cazului.
(8)Conducatorul de doctorat raspunde impreuna cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv de asigurarea originalitatii continutului, potrivit prevederilor art. 143 alin. (4) si art. 170 din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Află mai multe informaţii pe ad-astra.ro.

Cele mai citite

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....
Ultima oră
Pe aceeași temă