20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialDe ce ar dori serviciile secrete pakistaneze moartea unui jurnalist

De ce ar dori serviciile secrete pakistaneze moartea unui jurnalist

Directorul biroului din Islamabad al Asia Times Online, Syed Saleem Shahzad, a fost găsit mort la două zile după ce a fost răpit din apropierea domiciliului său, scrie presa internaţională. Un jurnalist pakistanez ar fi spus, potrivit Le Figaro, că “în momentul în care a fost răpit, Shahzad se găsea într-un perimetru ultra-securizat al capitalei unde numai agenţii ISI ar fi putut interveni”.

Jurnalistul pakistanez de 41 de ani a dispărut la două zile după publicarea unui material în care sugera că atacul asupra principalei baze militare navale de la Karachi din data de 22 mai a fost o revanşă a Al Qaeda, ca urmare a uciderii lui Osama bin Laden, scrie Le Figaro. În plus cotidianul american New York Times mai menţionează şi faptul că asedierea bazei militare a survenit după arestarea mai multor ofiţeri ai marinei pakistaneze bănuiţi că ar avea legături cu organizaţia teroriste Al Qaeda.

Ştia că este în pericol

Jurnalist de investigaţii, Shahzad a primit, de mai multe ori, ameninţări ale ofiţerilor ISI care îi considerau articolele “dăunătoare pentru interesul naţional al Pakistanului”. Pepe Escobar, unul dintre colegii săi, acuză într-un articol din Asia Times Online că “acum l-au prins. Dar nu este vorba de Al Qaeda sau de o facţiune jihadistă. Nici de o facţiune tribală sau talibană, nici Molahul Omar sau Tehrik-i-Taliban Pakistan. Trebuie să fi fost ISI – după cum ştia şi el, şi după cum ne-a spus-o, tot timpul. Aşa că felicitări ISI – “statul din interiorul statului”. Misiune îndeplinită”.

Trupul lui Syed Saleem Shahzad, care avea urme evidente de tortură, a fost găsit marţi seara la 150 de kilometri de Islamabad, în apropierea maşinii sale, mai scrie Le Figaro.
Statele Unite ale Americii au condamnat răpirea şi asasinarea sa. Secretarul de stat Hillary Clinton adăugând că “munca sa în chestiuni legate de terrorism şi servicii secrete a scos în evidenţă problemele pe care le creează extremismul pentru stabilitatea Pakistanului”.

Cele mai citite

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă