21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDalai Lama doreşte eliminarea cenzurii şi instaurarea unui sistem judiciar independent

Dalai Lama doreşte eliminarea cenzurii şi instaurarea unui sistem judiciar independent

Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, şi-a exprimat, miercuri, la Montréal (Canada), dorinţa ca autorităţile chineze să elimine cenzura şi să instaureze un sistem judiciar independent, informează AFP, citat de Agerpres.

‘Introducerea democraţiei în China de pe o zi pe alta ar crea numeroase probleme’, a declarat Dalai Lama jurnaliştilor prezenţi la conferinţa cu titlul ‘Religiile lumii după 11 septembrie’.
‘Trebuie să începem cu eliminarea cenzurii şi instaurarea unei justiţii independente’, a adăugat el.

Liderul tibetan, care trăieşte în exil în India, a atras atenţia asupra corupţiei, din China şi India, în special. În China, a menţionat el printre altele, ‘comunismul suprimă etica’, dar India este o ţară de credincioşi, iar ‘dacă eşti credincios nu poţi cultiva corupţia’.

În ce priveşte topirea gheţarilor din Himalaya, Dalai Lama a cerut prudenţă în exploatarea platoului tibetan, acuzând corupţia din mediul de afaceri care favorizează atât despăduririle, cât şi exploatarea minieră fără ca mediul să fie protejat.

Conferinţa de la Montréal a reunit nume binecunoscute ale dialogului interconfesional, cum ar fi Tariq Ramadan (profesor universitar elveţian de origine egipteană, titular al unei catedre de studii islamice contemporane la Oriental Institute de la Universitatea Oxford) sau Robert Thurman, de la Universitatea Columbia, preot budist tibetan şi tată al actriţei Uma Thurman, alături de circa 400 de participanţi.

Cele mai citite

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă