20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCuratenie de primavara in Gradina Botanica

Curatenie de primavara in Gradina Botanica

» Campania pentru reabilitarea Gradinii Botanice a atras sambata peste 260 de oameni, majoritatea tineri studenti.
» Desi cuprinde un Muzeu Botanic, sere de expozitie, sectoare decorative si de plante rare, Gradina este mai degraba saraca.
» Disponibilitatea pentru implicarea sociala poate lua locul in atitudinea tinerilor alergiei fata de "munca patriotica".

Sambata, la ora trei dupa-amiaza, grupurile de voluntari stranse in Gradina Botanica "Dimitrie Branza" continuau inca sa stranga frunze, crengi uscate si gunoaiele din diverse sectoare, desi programul oficial, cu incepere la 10 dimineata, se incheia la doua dupa-amiaza. In majoritate studenti, voluntarii convocati de asociatia Team Work faceau din proprie initiativa "munca patriotica", echipati cu greble si saci de plastic. 260 de voluntari, din cei peste 500 inscrisi, au preferat sa-si petreaca sambata muncind in gradina decat sa merga la un film sau sa se uite la TV.

O nocturna ar costa 300 de mii de euro
Am stat de vorba cu Anca Anton, coordonatoarea proiectului "Curatenie de primavara in Gradina Botanica", despre voluntariat si despre Gradina. "Daca nu ne ocupam noi de Gradina, nu are cine altcineva, cei 20 de oameni angajati aici nu au cum sa faca cum trebuie atata treaba. Incercam sa atragem atentia asupra acestui loc care trebuie reabilitat in constiinta bucurestenilor ca spatiu cultural si social". Desi cuprinde un Muzeu Botanic, sere de expozitie cu colectii de orhidee, palmieri si plante carnivore, un sector de plante decorative, un sector sistematic si multe altele, gradina arata mai degraba saracacioasa si invechita. "Deocamdata facem curat, dar incercam sa facem mai multe lucruri. O firma specializata a facut pentru noi o evaluare a costurilor sistemului de iluminatie nocturna, pentru ca acum seara este bezna in Gradina si ar costa peste 300 de mii de euro. Poate vom convinge pe cineva sa investeasca acesti bani. Mai este mult pana cand Gradina sa fie o adevarata atractie." Actiunea de voluntariat a fost sponsorizata de o banca, dar costurile au fost reduse. Voluntarii au primit doar o gustare si sucuri, iar la plecare au primit un poster care sa le aminteasca dupa-amiaza petrecuta aici si un abonament gratuit pe timp de o luna.
Majoritatea celor care au venit mai fusesera la activitati organizate de Team Work sau au fost adusi de prieteni. Alina si George sunt doi studenti in ultimul an la ASE: "George a mai fost si m-a adus si pe mine, cei mai multi au venit in grupuri de prieteni si se si distreaza. Eu am venit pentru ca imi place Gradina Botanica. Am strans frunzele si gunoaiele, am gasit si prezervative si seringi pe jos", spune Alina. Anca Duta, pe care o gasesc in sectorul de langa lac dand cu grebla, a venit singura. A terminat Facultatea de Biologie si a avut astfel ocazia sa cunoasca gradina si sa se ataseze de ea, iar in plus a mai voluntariat pentru organizatia Chance for life, care se ocupa de copiii defavorizati. Desi a venit singura, voluntariatul este si o ocazie pentru Anca de a socializa si a cunoaste oameni noi. Ancai ii place Gradina Botanica pentru ca este un loc linistit in natura, ca un parc, si nu pare sa creada ca, pentru a concura alte modalitati de a petrece timpul liber, ar trebui sa ofere atractii exotice si spectaculoase. Preferatii ei sunt totusi arborii de Ginkgo Biloba, care pot fi mascul sau femela, si isi intind crengile unii spre ceilalti.
Tinerii prezenti sambata dimineata in Gradina Botanica nu erau neaparat dintre cei pasionati de oras ca atare, nici dintre cei care populeaza scena de club sau scena artistica a orasului. Cu toate acestea, publicitatea pentru eveniment a fost preluata nu numai de site-urile asociatiilor de voluntariat, ci si de blogurile despre Bucuresti si de comunitatea cu constiinta ecologica. Daca evenimente de acest tip sunt prezentate in asa fel incat sa capteze interesul tinerilor, este posibil ca voluntariatul pe model vestic sa inlocuiasca alergia fata de "munca patriotica", iar Gradina Botanica ar putea redeveni un loc semnificativ in geografia culturala a orasului. Aceasta este si misiunea asociatiei Team Work, care isi propune sa faciliteze acumularea de catre studenti, prin activitati de voluntariat, a experientei necesare incadrarii eficiente pe piata muncii si sa promoveze o atitudine pozitiva fata de voluntariat si munca in echipa.

Campania se reia in toamna
Campania de curatenie, care va fi reluata in toamna in Bucuresti, s-a desfasurat simultan si in Gradina Botanica din Cluj-Napoca. In continuare, pe langa proiecte care ii invata pe studenti sa faca planuri de afaceri sau jurnalism stiintific, cei de la Team Work si-au propus sa reia proiectele "Gradina Culturala" – care a adus deja in Gradina Botanica o lansare de carte, o piesa de teatru si o expozitie – si "Ziua copilului si a parintelui in Gradina Botanica", care sa stimuleze curiozitatea copiilor fata de natura printr-un joc de vanatoare de comori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă