26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialCum să-ţi recapeţi cheful de muncă după vacanţă

Cum să-ţi recapeţi cheful de muncă după vacanţă

Nu vă simţiţi vinovat pentru lipsa de entuziasm şi nici nu vă supraîncărcaţi cu sarcini la serviciu. Începeţi cu activităţile mai uşoare şi comunicaţi cu colegii de care vă simţiţi mai apropiat.

 

Primul pas care vă ajută să depăşiţi „depresia” de după concediu este să vă acceptaţi propriile emoţii, în loc să le negaţi sau să vă simţiţi vinovaţi, şi să discutaţi despre ele cu persoanele apropiate. Lipsa  de exprimare a îngrijorărilor şi a gândurilor cu un conţinut negativ  poate face ca starea emoţională să fie şi mai accentuată şi greu de  tolerat. „Este bine de ştiut că fericirea vine, de obicei, după momente de nefericire, şi nu invers. De aceea este important să acceptăm stările pe care le  avem fără să încercăm să le minimalizăm sau să le ascundem: tristeţea,  supărarea fac parte din viaţa noastră de zi cu zi şi noi toţi avem  resurse pentru recuperare”, explică Gyorgy Gaspar, psiholog la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.

Muzică, sport şi fotografii

Muzica ajută de multe ori în eliberarea emoţiilor greu de  tolerat şi asigură o anumită zonă de confort, aşa că este bine să ascultaţi melodiile preferate. De asemenea, dacă vă uitaţi la pozele făcute în concediu, veţi tolera mai uşor emoţiile dificile şi vă veţi recupera mai repede.

Următorul pas ar fi să vă implicaţi în activităţi concrete care au pentru voi o funcţie de recompensă şi care pot acţiona ca un medicament pentru depresie. Faceţi sport, gătiţi sau întâlniţi-vă cu persoane dragi. „Un alt mesaj important este să îndrăznim să ne facem planuri de viitor, pe care să le verbalizăm celor dragi nouă, familie sau prieteni. Cu alte  cuvinte, să ne centrăm pe viitor.  Este important ca tot ceea ce am trăit în vacanţă să fie apreciat şi  integrat ca noi experienţe din viaţa noastră”, mai spune Gyorgy Gaspar. 

Luaţi prânzul în oraş

Un alt aspect important este să nu vă fixaţi obiective prea mari în primele zile de concediu, dacă nu vă simţiţi bine. În caz contrar, starea voastră se va înrăutăţi. Stabiliţi-vă mai bine sarcini cât mai plăcute, care să vă ofere beneficii, şi vorbiţi cu colegii de care vă simţiţi mai apropiaţi.

„Este bine să împărtăşim din experienţele  noastre cu cei din jur, să avem un obiect pe birou care este adus  din vacanţă. Să ieşim la masa de prânz şi să resimţim libertatea  vacanţei. Este important să ne implicăm în activităţi despre care ştim  că au funcţie de reenergizare”, vă sfătuieşte psihologul.

Readaptare după maximum două săptămâni

Readaptarea după concediu variază în funcţie de personalitatea fiecăruia şi de resursele şi strategiile personale, dar şi în funcţie de context.

Dacă revenim  dintr-un concediu mai lung şi plin de plăceri şi ajungem la un loc de  muncă în care tensiunea este mare şi relaţiile cu colegii sunt disfunc-ţio-nale,  este clar că acest context nu contribuie la o recuperare rapidă. De asemenea, persoanele care nu sunt obişnuite cu disconfortul au tendinţa de a se alarma atunci când au emoţii sau gânduri negative.

„Este însă bine de ştiut că, dacă readaptarea nu apare după o săptămână sau două, merită să luăm în calcul un consult de specialitate. În  primele zile disconfortul poate să crească uşor, dar după expunerea la  stimuli, adică după obişnuire, ar trebui să avem un sentiment tot mai clar de  autoeficacitate”, spune psihologul.   

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 830. Rusia atacă folosind armament produs în Iran, Coreea de Nord și China

În condițiile în care regimul Putin acuză Occidentul că oferă sprijin militar Ucrainei, Rusia atacă Ucraina folosind armament produs în Iran sau în Coreea...

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți în acest weekend pe litoralul românesc

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți in acest weekend pe litoralul românesc, gradul de ocupare a hotelurilor fiind de peste 60%. Secretarul general al...

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă