12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCum să ne amenajăm grădina

Cum să ne amenajăm grădina

În amenajarea grădinii, la fel ca şi în cazul interiorului casei, există o serie de tendinţe. Fie că se optează pentru clasic, retro, feng-shui sau eco, este indicat să se apeleze la un specialist, deoarece o îmbinare aleatorie a acestor stiluri ar putea transforma acest spaţiu minunat într-un kitsch.

Pe lângă plante, care mai de care mai interesante, şi arbuşti, din grădina modernă nu pot lipsi corpurile de iluminat, rocăria şi diferitele statuete. Acestea îşi găsesc cel mai bine locul printre plante, conferind grădinii un aer deosebit. 

Corpurile de iluminat au un rol important, deoarece cu ajutorul acestora plantele se vor vedea feeric pe timpul nopţii. Pentru a fi utilizată la maximum, o grădină trebuie mobilată. Există nenumărate tipuri de mobilier din ratan, lemn sau alte materiale.

Specialiştii spun că şi în alegerea acestuia trebuie să se ţină cont de plantele care există deja în grădină, dar şi de stilul în care a fost amenajată. Se poate spune că revenirea la clasic este o tendinţă a acestui sezon. Astfel, stropitorile vechi, cănile de ceai şi jardinierele peste care au trecut anii sunt la mare căutare în acest moment.

Dacă priviţi însă spre viitor, veţi căuta metode ecologice de întreţinere a grădinii. În acest scop au apărut produse care preîntâmpină creşterea buruienilor în mod natural sau care împiedică răspândirea rădăcinilor în grădină sau în casă.
Deviza celor care recurg la aceste metode este: „Lucraţi puţin în grădină, bucuraţi-vă în schimb de ea!”.
Un alt stil de amenajare a grădinii foarte des întâlnit este cel feng-shui. Cine optează pentru această tendinţă trebuie să respecte cele trei principii fundamentale: curgerea energiei, echilibrul dintre Yin şi Yang, precum şi relaţiile dintre lemn, pământ, foc, metal şi apă.

Aranjamentele din pietre (denumite şi rocării sau grădini din pietre) sunt în prim plan datorită elementelor naturale din care sunt realizate: roci, nisip, plante, gazon, apă, „insecticide” şi „pesticide” organice.

Rocăria şi grădinile organice

Elementele naturale precum pietrele, nisipul, plantele, gazonul, apa, care intră în compoziţia rocăriei fac din aceasta locul ideal pentru o grădină eco. Printre pietre se pot strecura plante alpine, deoarece acestea sunt foarte rezistente. Pentru un aspect reuşit al grădinii, rocăria trebuie să aibă în primul rând un aspect natural şi un anumit aliniament.

Se indică folosirea pietrelor de acelaşi tip şi construirea unor pante line. Dacă se doreşte un aspect sălbatic al grădinii, este recomandat ca plantele să fie sădite la întâmplare, fără o ordine anume. Dar o grădină care nu este corect irigată îşi va pierde din frumuseţe în foarte scurt timp.

Astfel, vegetaţia aleasă trebuie să fie adaptată climatului zonei în care se află grădina, deoarece astfel se va face economie la apă, iar plantele vor fi frumoase şi sănătoase. Erika, urechelniţa, floxul, dediţelul sau creţişoara sunt doar câteva dintre plantele indicate. Specialiştii sunt de părere că este indicată utilizarea plantelor rezistente la secetă.

Dar această opţiune nu are doar un rol decorativ, ci, pe lângă faptul că se face economie la resursele de apă pentru irigaţii, încurajează şi dezvoltarea microorganismelor la nivelul solului. Acestea atrag păsările şi insectele, determinându-le să se comporte ca insecticide şi pesticide naturale.

Economisirea resurselor naturale şi a materialelor a determinat apariţia grădinilor organice. Acestea sunt autosustenabile, în timp ce grădinile tradiţionale trebuie udate cel puţin o dată pe săptămână. În grădina organică se utilizează îngrăşăminte naturale, precum compostul şi mraniţa, iar bolile sunt tratate cu ajutorul insectelor benefice plantelor, precum păianjeni, gândăcei sau gărgăriţe.

Trucuri şi ponturi pentru amenajarea grădinii

Pentru ca grădina să aibă o viţă cât mai lungă trebuie plantate din timp specii de sezon şi alese accesorii cât mai interesante. Gazonul nu trebuie să lipsească din nicio grădină, indiferent de dimensiunile acesteia. Avantajul principal? Decorul va rămâne verde până la primul îngheţ. Nu mai vorbim de aspectul ordonat şi elegant pe care-l va avea. Condiţia principală este să fie îngrijit ca la carte, adică să fie udat la timp şi tuns!

Plantaţi brăduţi, tuya, buxus…, altfel spus, specii care rămân verzi indiferent de anotimp. Obligatoriu, făceţi-le loc în grădină! Le veţi aprecia cu adevărat la iarnă, când peisajul înconjurător va fi cenuşiu şi deprimant.

Vara este momentul când înfloresc multe alte specii de plante deosebite. De exemplu, crizantemele, ochiul boului, daliile, garofiţele, tuberozele, hortensia, trandafirii. Nu uitaţi să le plantaţi şi grădina noastră va fi nu numai frumoasă, ci şi plină de miresme.

Fie că au forme inedite (de amfore, cizme, broaşte ţestoase etc.), fie că sunt vesel ¬colorate, ghivecele au o calitate extraordinară: aceea de a scoate din anonimat grădina şi de a-i da culoare şi personalitate.

Puteţi să înveseliţi grădina prin crearea unui iaz. Acesta poate fi placat cu liner, beton sau piatră, iar plantele de apă sunt puse în ghivece care sunt lăsate pe fundul lacului. În cazul în care vă doriţi ca iazul să fie „viu”, puteţi să îl populaţi cu diferite specii de peşti, inclusiv exotici, sau cu păsări iubitoare cu apă.

Se spune că apa curgătoare este benefică pentru spirit, conform credinţei feng-shui. În acest caz, apa curgătoare provine de la o cascadă care poate fi obţinută cu ajutorul pietrelor de râu de diferite dimensiuni.

Într-un colţ de grădină se poate realiza o rocărie formată din pietre de râu. Cele mai mari sunt puse la bază şi îngropate pe jumătate în pământ, iar cele mai mici sunt în partea superioară. Este indicat ca dimensiunile acestor pietre să fie variate, la fel ca şi nuanţele lor. În acest fel vor arăta natural. Erica este una dintre florile care iubesc solul uscat şi care se adaptează foarte bine la rocărie.

Dacă grădina este mare, o parte din aceasta poate fi amenajată ca loc de joacă pentru copii şi să cuprindă un leagăn din lemn legat cu sfoară şi o scară, cu ajutorul căreia cei mici să se poată căţăra în pom. Dacă iubiţi foarte mult natura, puteţi evita utilizarea în curte a elementelor nenaturale.

Astfel, două buturugi pot fi utilizate pe post de suporţi pentru ghivece. Pentru un aspect cât mai natural, lemnul poate să nu fie tratat cu substanţe. O căsuţă pentru păsări poate fi amplasată pe gard şi în fiecare dimineaţă vrăbiuţele să găsescă acolo grăunţe. Dacă doriţi să îşi păstreze aspectul frumos cât mai mult timp, este indicat să băiţuiţi această căsuţă.

Flori, plante şi culori

Ogrădină cochetă, frumos amenajată, nu doar întregeşte aspectul unei case, ci de foarte multe ori îl schimbă. Indiferent dacă este vorba de o grădină de dimensiuni reduse sau nu, plantele au un rol important atât pentru beneficiari, cât şi pentru cei care privesc locuinţa de la exterior.

Grădina din fotografie, dar de dimensiuni medii, care are o formă pătrată. Pentru amenajarea acesteia a fost angajată o firmă specializată care a decis că este nevoie, în primul rând, de schimbarea pământului existent cu unul din pădure.

Apoi s-a început alegerea plantelor necesare înfrumuseţării grădinii. S-a ţinut cont de zonele în care se vor amplasa, dacă acestea sunt însorite sau nu, dacă plantele care vor fi alăturate sunt sau nu compatibile. „Iniţial, când mi s-a spus că există câteva criterii de bază care trebuie respectate atunci când se pun plantele, nu am crezut acest lucru.

Tocmai pentru că au avut atâta grijă în alegerea plantelor, avem acum plante frumoase, sănătoase. Costurile amenajării grădinii au fost destul de mari, dar în timp am realizat că este mult mai indicat să plăteşti un specialist decât să faci totul după cum crezi şi să greşeşti. În acest caz, costurile vor fi mai mari, deoarece va trebui să plăteşti ca să repari ce ai greşit”, au spus proprietarii. Întrucât plantele nu pot supravieţui fără apă, a fost făcut un proiect de irigaţie.

Deoarece proprietarii au solicitat în mod expres plante verzi tot timpul anului, specialiştii au decis să planteze tuia de-a lungul gardului. Practic, acesta este mascat de arbuşti. Nu lipsesc nici coniferele, alături de salcâmi turceşti şi viţă-de-vie. Florile au fost puse în glastre care au fost împrăştiate prin toată curtea.

Un loc aparte în această curte îl ocupă iazul. „L-am făcut pentru decor. Nu eram hotărâţi să îl facem, însă am fost convinşi de cei de la firmă. Astfel, au săpat o groapă pe care au placat-o cu liner, la fel ca la piscine. Are cam 1,5 metri adâncime şi l-am populat cu peşti exotici. Apoi, am achiziţionat şi două raţe mandarine care s-au adaptat foarte bine la condiţiile climaterice de la noi din ţară. Lângă iaz există şi o cascadă de dimensiuni mici”, a explicat proprietarul. De când soarele începe să aibă putere, proprietarii au apă caldă obţinută în sistem eco. Acesta captează razele ultraviolete cu ajutorul unui panou solar.

Feerie de culori şi miresme

Grădina din imagie a fost proiectată la începutul anilor 2000, la cererea proprietarei care era foarte încântată să locuiască la curte. De atunci, însă, grădina a mai suferit mici modificări, dar plantele au crescut frumos. Când a fost gata construcţia casei, proprietarii au angajat o firmă de amenajări peisajere. Calitatea solului este foarte importantă pentru grădina viitoare.

„Nu am precupeţit niciun efort în a face tot ce este nevoie ca să ne bucurăm de o grădină frumoasă, cu plante sănătoase. Când ni s-a spus că trebuie să aducem pământ, nu am ezitat. La fel, am preferat întotdeauana să lăsăm grădina pe mâna unor specialişti, deoarece credem că aceştia ştiu ce măsuri trebuie luate atunci când o plantă nu se dezvoltă corespunzător.

Mai mult, din câte am aflat noi, plantele nu se pot pune în grădină aşa, la întâmplare, deoarece unele dintre acestea nu suportă anumite flori ca vecini”, ne-a spus proprietara. Cei care stau la casă spun că cel mai important, pe lângă spaţiul de care dispun, este faptul că beneficiază de curte. Deoarece plăcerea de a-ţi petrece timpul liber în curte este inegalabilă, proprietarii au solicitat construirea unui foişor într-o latură a grădinii. Cum locuinţa, la exterior, este realizată într-un stil clasic, acelaşi stil a fost ales şi pentru foişor. „Decorurile din foişor sunt clasice. Se remarcă lejenele şi canelurile.

La ambientul existent nu se preta un alt tip de construcţie. Mobilierul din interiorul acestuia a fost ales cu mare grijă. A fost preferat rattanul, iar piesele sunt cu linii curbe, dulci. Tot în foişor a fost amplasat un jacuzzi. De fapt, punctul focal al acestei grădini îl constituie foişorul cu locul de relaxare”, ne-a explicat designerul Corina Săftescu, cea care a conceput grădina.

Zona de şedere din grădină este frumos încadrată de rocărie şi de plante, iar cel care se relaxează în foişor are o vedere superbă către plante. „Rocăria ocupă un rol important în grădină. Elimină monotonia de la nivelul solului. Aceasta se face din pietre de dimensiuni mari. Cele mari se îngroapă pe jumătate în pământ, ca să arate natural. Secretul este să fie cât mai mari. Peste acestea se pun pietre mai mici, de diferite dimensiuni. Nu trebuie să arate ca şi cum omul le-ar fi aşezat cu mare grijă, ci să pară o formaţiune naturală”, a continuat designerul.

Din loc în loc, printre plante, au fost amplasate diferite statuete care animă grădina. De cele mai multe ori, acestea nu au doar un rol decorativ, ba din contră, sunt foarte practice dacă sunt prevăzute cu celule fotovoltaice. Se încarcă de la soare şi noaptea luminează grădina. Grădina a fost concepută astfel încât să fie verde tot timpul anului.

„S-a optat pentru conifere de diferite mărimi, printre care se numără tuia, ienuperi sau braduţi pitici. Alături de aceştia au fost plantate flori precum: weiglella, dianthus, muşcate, petunii şi panseluţe”, a povestit proprietara. Într-un colţ de grădină a fost amenajat un loc de joacă.

Proprietarii au preferat ca acesta să semene cu cel din copilăria lor, conferind un farmec aparte acestei curţi. Leagănul din lemn, legat cu funii şi o scară din acelaşi material, reprezintă un accesoriu perfect pentru o grădină cu aer clasic.

Amenajare: designer Corina Săftescuwww.cass-design.com

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă