17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialCum rezistă crizei unităţile de învăţământ particulare?

Cum rezistă crizei unităţile de învăţământ particulare?

În judeţul Constanţa funcţionează în prezent 34 de unităţi şcolare private: douăsprezece grădiniţe, cu patru mai puţine decât anul trecut, şapte şcoli generale, opt licee şi şapte şcoli postliceale.

Deschiderea unei unităţi de învăţământ private nu reprezintă întotdeauna o afacere de succes. Cu toate că în urmă cu câţiva ani au investit consistent pentru a-şi împlini, poate, un vis, unii patroni sunt nevoiţi să renunţe la tot, din cauza scăderii numărului de elevi. Atuul şcolilor private rămâne, însă, numărul mai mic de elevi de la clasă, resursele materiale bogate, posibilitatea unor cursuri opţionale diverse şi supravegherea video. La nivelul grădiniţelor private, părinţii pot opta pentru diferite pachete educaţionale şi îşi pot lua copiii acasă chiar şi seara.

Predarea intensivă în engleză, la mare căutare

În timp ce unele instituţii şcolare pun lacăt la uşă din cauza crizei economice, altele se bucură de stabilitate şi chiar de o creştere a numărului de beneficiari. Care este secretul? „Noi nu ne-am pus problema cum să rezistăm în perioada de criză. Politica noastră educaţională a avut ca element central elevul, dezvoltarea lui socială, educaţională, într-un context european, ţinând cont de faptul că noi suntem o şcoală internaţională care foloseşte un curriculum armonizat, românesc şi britanic şi care astfel pregăteşte elevii pentru viaţă. De la an la an, şcoala noastră a crescut ca număr de elevi, pentru că părinţii au văzut rezultate în evoluţia copiilor lor, i-au simţit aici în siguranţă, au văzut că au viitor din punctul de vedere al parcursului educaţional şi mai apoi al carierei. Aproximativ 90% din absolvenţii noştri din clasa a XII-a îşi continuă studiile universitare în Anglia”, ne-a spus directorul unui liceu privat din judeţul Constanţa, Nicoleta Grigoraş.

În această unitate de învăţământ, complex care cuprinde grădiniţă, şcoală şi liceu, ponderea este de 70% elevi români şi 30% elevi străini, cei mai numeroşi străini fiind coreeni şi din ţările arabe.

Taxa şcolară ajunge şi la 5.000 de euro

Unităţile de învăţământ private propun, aşadar, părinţilor, un parcurs educaţional garantat, însă şi taxa de şcolarizare este una pe măsură. „Taxa de şcolarizare este diferenţiată pe nivel de studii. Discutăm de o sumă plecând undeva de la 3.000 de euro pe an, până la liceu, când putem ajunge la 5.000 euro pe an. Masa nu este inclusă în taxa de şcolarizare, aceasta fiind un serviciu adiţional”, ne-a declarat managerul. Nu în ultimul rând, propriul exemplu este esenţial.

„Folosim o mulţime de mijloace de promovare a şcolii prin rezultatele pe care le are: mass-media, pagină web, emisiuni televizate etc. Din chestionarea părinţilor care vin şi îşi înscriu copiii la noi în şcoală am observat că cea mai bună reclamă rămâne recomandarea”, mai spune reprezentantul liceului privat.

Tarife în funcţie de opţiuni

În cazul grădiniţelor, pentru programul scurt, cel până la prânz, părinţii pot plăti undeva între 400 şi 600 de lei, în acest preţ intrând şi micul dejun.

Pentru intervalul orar zilnic de la ora 7.00 până la ora 19.00, se plăteşte suma de 900 de lei. Pentru acest pachet, copilul beneficiază de mic dejun, masa de prânz, gustare şi activităţi curriculare. Unele unităţi preşcolare oferă şi program personalizat, în funcţie de nevoile părintelui. În general, liceele particulare constănţene au stabilit o taxă anuală pornind de la 400 de euro.

Cele mai citite

Dana Rogoz, mesaj emoționant cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relație cu Radu Dragomir

Dana Rogoz și soțul ei, Radu Dragomir, au sărbătorit recent 20 de ani de relație, marcând acest moment special într-un mod semnificativ. Cuplul, cunoscut...

Agenția anticorupție din Ucraina investighează o presupusă scurgere de informații

Principalul responsabil anticorupție din Ucraina și-a suspendat vineri adjunctul principal, în timp ce anchetatorii investighează o presupusă scurgere de informații în cadrul unei agenții...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...
Ultima oră
Pe aceeași temă