17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialCum poţi plăti cafeaua cu telefonul mobil

Cum poţi plăti cafeaua cu telefonul mobil

Gigantul american Google testează o tehnologie care permite posesorilor telefoanelor cu sistemul Android să efectueze plăţi cu ajutorul telefonului mobil.

Un posibil scenariu de viitor: vă începeţi ziua cumpărându-vă ziarul, apoi beţi o ciocolată caldă într-o cafenea, după care vă reînnoiţi abonamentul la transportul în comun – toate acestea fără să aveţi portofelul la dumneavoastră. Cum plătiţi? Dacă sistemul testat de Google va deveni un succes, atunci răspunsul la această întrebare este simplu: apropiind telefonul mobil de un terminal. Atât.

Tehnologia NFC (near field communications, care s-ar traduce prin „comunicaţii ale câmpurilor apropiate”) nu este nouă, iar în Japonia este folosită deja; lovitura pe care a dat-o Google constă din partenerii pe care a reuşit să-i convingă de posibilităţile sistemului, MasterCard şi Citigroup, adică unul dintre cei doi mari producători de carduri de credit şi una dintre cele mai importante bănci din Statele Unite.

Google ar putea profita pe două fronturi de noul serviciu oferit: în primul rând, cei care vor să îl folosească vor trebui să achiziţioneze un smartphone care să folosească platforma Android, creată de Google, şi în al doilea rând, compania va putea folosi datele transmise de telefoanele clienţilor în scopuri publicitare; astfel, Google ar putea trimite clienţilor reclame personalizate, folosindu-se de datele transmise de telefoanele acestora. Cunoscând poziţia clientului, Google l-ar putea înştiinţa pe acesta, de exemplu, de eventuale reduceri ale unor magazine aflate în apropiere – şi ar încasa sume considerabile din acest mod mai direct de publicitate.

Succes sau eşec: drumul este lung

Pentru a transforma tehnologia NFC într-un succes pe piaţa din Statele Unite, Google mai are încă un drum lung de parcurs. În primul rând, deşi Citibank este un partener mare, nu trebuie să rămână singurul – altfel, noul produs va rămâne unul de nişă.

În al doilea rând, Google trebuie să convingă cât mai multe magazine să instaleze terminalele necesare folosirii unui telefon cu chip NFC încorporat. Ar fi posibil ca, pentru început, Google să pună terminalele gratuit la dispoziţia firmelor interesate.

Şi mai important va fi însă ca tehnologia să funcţioneze fără probleme. Un client care nu poate să îşi achite cumpărăturile pentru că sistemul tocmai refuză să funcţioneze – o reclamă mai negativă ar fi greu de conceput. De asemenea, sistemele vor trebui să fie securizate perfect – atât transmisia datelor, cât şi smartphone-urile folosite. Google va trebui să îşi asigure clienţii că furtul sau pierderea telefonului nu va fi echivalentul pierderii portofelului. Sistemele folosite astăzi pentru transmisia datelor cardurilor de credit şi de debit între comercianţi şi bănci sunt sigure şi sunt percepute astfel şi de către clienţi.

Una dintre principalele probleme cu care se vor confrunta Google şi partenerii săi va fi să-i convingă pe clienţii lor că noul sistem nu poate fi păcălit de hackeri sau chiar de simpli hoţi de buzunare.

Una dintre principalele probleme cu care se vor confrunta Google şi partenerii săi va fi să-i convingă pe clienţii lor că noul sistem nu poate fi păcălit de hackeri sau chiar de simpli hoţi de buzunare.

Cele mai citite

Răzvan Lucescu, despre posibilitatea ca acesta să schimbe echipa: “Nu sunt disperat”

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei grecești de fotbal PAOK Salonic, a declarat recent pentru postul italian Radio Sportiva că nu este disperat să plece în...

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă