16.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialCum comentează Guvernul portughez acordul privind Grecia

Cum comentează Guvernul portughez acordul privind Grecia

Guvernul portughez a apreciat, luni, că acordul la care au ajuns liderii din Zona Euro în privința Greciei reprezintă o acțiune ”solidară și responsabilă”a partenerilor europeni, informează Mediafax.

”Nu văd cum (acest acord) ar putea fi considerat o umilință. Acest acord permite Greciei să primească alte 86 de miliarde de euro în cadrul unui al treilea program de asistență financiară, ceea ce este mai mult decât a primit Portugalia în cadrul singurului său program (78 de miliarde de euro)„, a subliniat la Bruxelles premierul Pedro Passos Coelho, la finalul unor negocieri purtate de liderii zonei euro care au durat circa 17 ore.

Potrivit declarațiilor lui Coelho, citate de presa portugheză, șeful executivului conservator a apreciat că, de când a recurs la asistență externă, Atena a primit deja până acum ”sub formă de finanțări și ștergeri de datorii” peste 400 de miliarde de euro, adică de 2,5 ori valoarea PIB-ul său.

„Este țara care a primit cei mai mulți bani”, a insistat Passos Coelho.

Criticat în propria țară de către partidele de opoziție, de stânga, pentru că a insistat să nu se facă excepții în cazul Greciei, premierul portughez a negat aceste acuzații și a asigurat că guvernul său a avut ”întotdeauna o atitudine foarte constructiv” pe parcursul negocierilor.

Passos Coelho a calificat drept ”echilibrat” acordul de luni cu Grecia după negocieri maraton în care a ajuns ”să se ia în calcul posibilitatea unei ieșiri a Greciei din zona euro dacă nu se ajungea” la un consens.

„Nu era posibil ca Grecia să rămână în zona euro, pentru că nu dispunea de condițiile financiare pentru a face acest lucru”, a insistat Passos Coelho.

Cele mai citite

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...

Roberta Metsola: Tbilisi, te auzim! Te vedem

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat, marţi, sprijinul pentru poporul georgian, într-o postare pe reţelele de socializare, potrivit actualitate.org. Roberta Metsola, mesaj pentru georgieni:...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...
Ultima oră
Pe aceeași temă