25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialCum au devenit suedezii cel mai mare angajator din Dej

Cum au devenit suedezii cel mai mare angajator din Dej

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat în valoare de 5,6 milioane de euro unein companii suedeze, care doreşte să îşi dubleze capacitatea de producţie, cu ajutorul unei investiţii realizate în parcul industrial privat din oraşul Dej. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

”Am fost, împreună cu reprezen­tanţii companiei suedeze, la vicepremierul Daniel Chiţoiu. În mai puţin de trei luni, Guvernul a aprobat acordarea ajutorului de stat. Am făcut acest demers deoarece noi suntem preocupaţi de crearea unor noi locuri de muncă în judeţul Cluj. Iată, chiar dacă avem propriile parcuri industriale, administrate de societatea Tetarom, noi, ca reprezentanţi ai comunităţii judeţene suntem preocupaţi să ajutăm mediul de afaceri în ansamblul său”, a spus Horea Uioreanu.

La rândul său, managerul de Logistică şi Achiziţii al companiei Trelleborg din Dej, Ştefan Papp, a declarat că această investiţie va crea minim 284 de noi locuri de muncă, ceea ce ar ridica numărul locurilor de muncă înfiinţate de compania cu capital suedez la 585.

În acest context, grupul Trelleborg Vibracoustica devine cel mai mare angajator din oraşul Dej, care s-a confruntat cu o creştere rapidă a ratei şomajului după apariţia problemelor financiare la combinatul de hârtie şi celuloză Someş SA, care era principala unitate economică din oraş.

În prezent, compania cu capital suedez are o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro pe an.

După realizarea noii investiţii, care ar urma să înceapă producţia la începutul anului viitor, cifra de afaceri a companiei ar urma să crească la peste 100 de milioane de euro.

”Noi estimăm că vom ajunge la 120 de milioane de euro”, a spus Ştefan Papp.

Ce produc suedezii în Dej

Compania Trelleborg produce deja în Dej, din anul 2006, amortizoare, bucşe şi alte soluţii pentru atenuarea şocurilor şi a vibraţiilor pentru industria auto. Joint-venture-ul Trelleborg Vibracoustica, ce reuneşte investitori suedezi şi germani, este lider mondial în această nişă industrială.

Grupul deţine o cotă de piaţă de 13 la sută, la nivel mondial. Fabrica din Dej produce soluţii de amortizare în principal pentru piaţa externă.

70 la sută din producţie este exportată şi vândută unor clienţi internaţionali de talia Volkswagen ori BMW.

În România, fabrica din Dej produce pentru grupul Renault – Nissan, care este principalul producător de autoturisme, prin fabrica Dacia de la Mioveni, dar şi pentru Uzinele Ford din Craiova.

Directorul Ştefan Papp spune că planurile de investiţii decise de managerii companiei sale nu ar fi afectate nici măcar de o ipotetică mutare a unei părţi din producţia Dacia de la Mioveni în Maroc, pentru că cea mai mare parte a produselor realizate la Dej sunt exportate în Europa Occidentală.

Autorităţile estimează că, după construirea noii hale de producţie şi după instalarea noilor echipamente, producţia industrială va creşte semnificativ în parcul industrial din Dej. Bugetul de stat şi bugetele locale vor beneficia de o creştere a încasărilor de aproximativ două milioane de euro pe an, estimează preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Înfiinţarea noii unităţi de producţie din Dej reprezintă un nou pas în reconversia economiei locale. În trecut, Dejul era un oraş de tip monoindustrial, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre locuitorii oraşului munceau pentru combinatul de hârtie şi celuloză. Însă, după anul 2000, a început să se dezvolte susţinut industria auto. Pe lângă fabrica Trelleborg, în Dej un alt mare angajator este concertul japonezo-spaniol ACE Fujikura. Şi acesta activează tot în domeniul industriei auto. ACE Fujikura produce cabluri electrice pentru branduri precum Volkswagen, Seat ori Skoda.

Dejul a devenit un centru important al industriei auto

 

Cele mai citite

Douăsprezece răniți în urma unor turbulențe la un zbor Qatar Airways

Douăsprezece persoane care călătoreau la bordul unui zbor Qatar Airways de la Doha către Irlanda au fost rănite în timpul unor turbulențe, a anunțat...

Banca Transilvania dă în judecată ANAF, după ce anul trecut a pierdut un proces cu statul

Banca Transilvania a deschis un proces împotriva ANAF în care contestă o decizie de impunere, după ce a pierdut deja procesul în toamna anului...

Declarațiile lui Gică Hagi, la finalul meciului de adio al „Generației de Aur”

După meciul de retragere al „Generaţiei de Aur”, Gheorghe Hagi a declarat că el şi colegii săi au jucat în această partidă numai pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă