18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialCum a reuşit o grupare de infractori din România să golească sute...

Cum a reuşit o grupare de infractori din România să golească sute de conturi bancare din 24 de ţări. Prejudiciul 2,5 milioane de dolari

O grupare de falsificatori de carduri a fost spartă, miercuri, în urma a 38 de percheziţii făcute în 38 de judeţe. Este vorba despre o reţea care acţiona încă din anul 2009, în 24 de ţări.

Potrivit DIICOT, destructurarea grupării s-a făcut în mai mult etape. Membrii sunt acuzaţi de „acces fără drept la un sistem informatic”, „modificare de date informatice fără drept„, „deţinere fără drept de date informatice în scopul săvârşirii de infracţiuni”, „fals informatic”, „fraudă informatică”, „falsificare instrumentelor de plată electronica”, „deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, „efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, şi înşelăciune, toate în formă continuată.

Cum era organizată gruparea

Reţeaua era structurată pe mai multe paliere, fiecare dintre membri având atribuţii bine determinate.

Astfel liderul grupării, împreună cu doi dintre locoteneţii săi se ocupau cu obţinerea datelor de identificare a cărţilor de credit, (“psihing”) prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice, activitate care poate fi efectuata fie prin intermediul unor programe informatice de tip “keylogger” fie în interiorul unei reţele de sisteme informatice de tip “sniffer” sau “rat” prin care se obţin informaţii confidenţiale despre carduri de credit care permit accesul şi efectuarea de tranzacţii on-line sau electronice.

Alte persoane de pe următorul palier aveau rolul de a cumpăra datele de cărţi de credit de la , liderul grupării, pe care ulterior le comercializau la un preţ mai mare decât cel de achiziţie.

O parte din membrii grupării falsificau instrumentele de plată electronică care fie erau folosite personal de către aceştia prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice (ATM-uri, cumpărături on-line), fie erau încredinţate altor persoane în vederea folosirii lor.

Ultimul palier al grupării infracţionale era reprezentat de persoanele care în schimbul unor sume modice, foloseau instrumentele de plată electronică falsificate, obţinute de la persoanele de pe palierul precedent, sumele sau bunurile obţinute fiind remise celor din palierele superioare.

Legătura între membrii grupului infracţional era coordonată de liderul grupării şi era realizată on-line prin intermediul aplicaţiilor Yahoo Messenger, Skipe sau a telefoanelor mobile.

Activitatea infracţională a învinuiţilor a vizat peste 24 de ţări atât din Uniunea Europeană cât şi din afara acesteia.

Prin activitatea infracţională desfăşurată de aceştia se reţine că au fost compromise peste 50.000 de date de cărţi de credit, prejudiciul fiind estimat până în acest moment la 2.500.000 de dolari.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate numeroase medii de stocare ale datelor informatice, care urmează a fi expertizate.

Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu United State -Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciilor pentru Acţiuni Speciale Mehedinţi şi Buzău, I.P.J. Mehedinţi şi al jandarmilor de la Brigada Mobilă de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti şi I.J.J. Buzău.

Suportul specializat a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Cele mai citite

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...
Ultima oră
Pe aceeași temă