25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCum a ajuns Al Qaeda în cea mai dificilă situaţie din existenţă

Cum a ajuns Al Qaeda în cea mai dificilă situaţie din existenţă

Statele Unite şi aliaţii lor au reuşit să ţină în frâu talibanii aproape pe tot teritoriul afgan, dar progresul rămâne „fragil şi precar”, arată un raport remis preşedintelui american, Barack Obama, în care se face bilanţul unui an de la promovarea noii sale strategii în regiune. Raportul, comunicat presei de Casa Albă, evidenţiază succesele militare în fiefurile talibanilor, relevă întărirea forţelor afgane de securitate şi slăbirea reţelei Al Qaeda.

Este un bilanţ nuanţat şi prudent privind „importante progrese” în Afganistan, pentru că veştile bune de la Casa Albă rămân temperate de recunoaşterea dificultăţilor grele care persistă în teren: militare şi politice.

Acest document, foarte aşteptat, a fost comandat de Obama echipei sale pentru securitate naţională în decembrie 2009, când anunţa că va aduce contingentul ame¬rican în Afganistan la 100.000 de oameni. Decizie însoţită de menţionarea unei date de retragere – iulie 2011. Cu toate că anul 2010 a fost cel mai sângeros pentru trupele străine în această ţară, raportul nu bulversează această strategie.

Autorii raportului mai arată: „conducerea Al Qaeda în Pakistan este mai slăbită şi supusă unor presiuni mai mari ca niciodată de când a fugit din Afganistan în 2001″. Dar nu se trag concluzii privind neutralizarea liderilor Al Qaeda, Osama bin Laden şi Ayman Al-Zawahiri fiind în continuare de negăsit, după nouă ani de la atacurile din 11 septembrie, subliniin¬du-se doar „reducerea” capacităţii nebuloasei terioriste de a organiza atentate. „Comploturi teroriste continuă să fie pregătite contra SUA, a aliaţilor şi partenerilor noştri”, arată textul, estimând că „înfrângerea strategică finală a Al Qaeda va interveni prin distrugerea sanctuarelor ei în regiune, prin eliminarea a ceea ce a mai rămas din conducătorii ei”.

În această optică, susţinerea autorităţilor pakistaneze se va dovedi determinantă, documentul constatând că „progresele în relaţiile noastre cu Pakistanul în acest ultim an au fost substanţiale, dar inegale”. În schimb, raportul este silenţios în ce priveşte tensiunile din relaţiile dintre SUA şi liderii afgani.

Strategia pentru Afganistan

La Casa Albă, preşedintele Obama a făcut aprecieri asupra raportului, iar secretarul de Stat, Hillary Clinton, şi cel al Apărării, Robert Gates, au participat la o conferinţă de presă.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, despre valorile partidului PNL: “Nu s-a schimbat nimic”

La lansarea candidaţilor liberali din judeţul Argeş, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri că, deși valorile tradiţionale ale partidului au rămas neschimbate, contextul...

Stefano Pioli, OUT de la AC Milan! Cine e favorit să îi ia locul

Clubul italian de fotbal AC Milan a confirmat vineri despărţirea oficială de antrenorul Stefano Pioli, cu care a triumfat în Serie A în sezonul...

Lotul lui Iordănescu pentru ultimele partide înainte de EURO

Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat un lot de 28 de jucători pentru meciurile amicale cu Bulgaria şi Liechtenstein, ultimele teste înaintea EURO 2024.Noutăţile lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă