32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialCtitorie de lux pentru slujitorii Bisericii

Ctitorie de lux pentru slujitorii Bisericii

Totalul investitiei se ridica la suma de 4 milioane de euro. Ctitorul – Teodosie Snagoveanu, de la Constanta. Apartamentele – amenajate cu dusuri cu hidromasaj si ferestre termopan. Acoperisul, un turn inalt de 50 de metri, de la poarta manastirii, a fost montat cu elicopterul. Cu banii investiti la Dorna Arini s-ar fi putut moderniza opt spitale. Portretele inaltilor prelati – pictate pe pereti in chip de sfinti. “Totul a fost construit din donatii.”


Prin definitie, Biserica este una dintre cele mai conservatoare institutii. Exceptia o intalnim la Manastirea “Acoperamantul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, la doi pasi de Vatra Dornei. O constructie monumentala atrage privirea de la cativa kilometri. Dupa un drum de o jumatate de ora pe un drum forestier, complexul nou construit apare in toata splendoarea sa. Strajuita de raul Bistrita, constructia faraonica iese in evidenta prin turnul inalt de 50 de metri situat chiar la intrarea in imensa curte a lacasului. Cum treci de poarta asezamantului, ramai cu gura cascata.

Fantana arteziana in curte si ferestre din termopan

Manastirea propriu-zisa, asezata pe un deal, reprezinta doar o treime din suprafata si inaltimea celorlalte trei “anexe” care se constituie in chiliile maicutelor si salile de protocol ale locului de rugaciune. Imobilul care adaposteste chiliile este o constructie de cinci etaje, construita in stil cabana cu geamuri termopan. O fantana arteziana troneaza in mijlocul curtii, urmata imediat de monumentale scari de marmura care duc spre minuscula manastire. Aceasta este din lemn si are peretii sculptati si inflorati, aidoma bisericilor din Maramures, gen de constructie care nu concorda cu stilul architectural al Bucovinei. Lipsa de gust a proiectantului reiese si din combinatiile materialelor de constructie folosite. Lemn, piatra, marmura, ferestre de termopan. Manastirea este pur si simplu “sufocata” de alte trei anexe de sase, cinci si, respectiv, trei etaje.

La inaugurare era asteptat Adrian Nastase

Am stat de vorba cu cativa localnici care au asistat la ridicarea din temelii a imensului edificiu. Astfel am aflat ca “responsabil” de aceasta lucrare este nimeni altul decat celebrul arhiepiscop de Constanta, Teodosie Snagoveanu. Fiu al satului, ajuns cu functie inalta pe meleaguri constantene, cu spatele asigurat de PSD si bun prieten cu Adrian Nastase. Acesta se gandeste sa-si traga templu la munte, chiar in curtea casei parintesti. Poarta manastirii, cu turnul aferent de 50 de metri, a putut fi acoperita doar cu ajutorul elicopterului. “Vreo trei zile s-au chinuit sa monteze acoperisul portii cu un elicopter adus tocmai de la Brasov”, ne-a declarat un satean. Mare alai la inaugurarea minusculei manastiri, dar mai ales pentru imensele hardughii aditionale. “In noiembrie anul trecut, chiar in timpul campaniei electorale, zeci de personalitati s-au adunat aici pentru inaugurarea manastirii. Era asteptat si Adrian Nastase, dar acesta nu a mai ajuns la timp”, ne spune alt localnic.

Cultul personalitatii la Dorna Arini

Intram in sala de mese a imensului hotel si ramanem ca la fotograf. Printre sfintii “consacrati” ai ortodoxismului, ii descoperim pictati pe pereti, in marime naturala, pe capii Bisericii Romane: Sfantul Teoctist si Sfantul Pimen. Acestia poarta aura de sfinti, desi traiesc printre noi, desi ne putem intalni zilnic cu ei pe strada. “Sfintii” vii vegheaza de pe peretii Manastirii “Asezamantul Maicii Domnului” la buna desfasurare a treburilor lumesti. Si asta nu este tot. Zecile de camere de cazare sunt utilate ultramodern, la standarde de patru stele. Luxul orbitor se materializeaza prin sutele de metri patrati de parchet, gresie, faianta si cabinele de dus cu… hidromasaj. O sfidare totala pentru ceea ce presupune viata monahala autentica. Cu siguranta, capacitatea manastirii propriu-zise este cu mult sub numarul celor care ar putea fi cazati in “anexe”. Aceasta observatie pertinenta nu pare sa-l fi pus deloc pe ganduri pe Preasfintia sa Teodosie Snagoveanu.

Biserica Romana ar fi putut renova opt spitale

Am incercat sa estimam valoarea unui singur imobil. Acesta are suprafata de 600 metri patrati la baza, la care se adauga cele sase etaje. “Imi este foarte greu sa estimez un asemenea imobil. De regula, valoarea pe piata se situeaza undeva intre 600 si 800 de euro pe metru patrat, la care se adauga 20-30 la suta profitul antreprenorului”, ne-a declarat Stefan Dragan, expert imobiliar. Facand un calcul sumar la preturile minime ale pietei, ajungem la suma fabuloasa de 1.500.000 de euro pentru o singura constructie! Adaugati costurile portii, ale celorlalte doua imobile situate imediat in vecinatatea minusculei manastiri si ajungem la adevarata valoare a investitiei, adica vreo patru milioane de euro. Pentru comparatie, am intrebat un angajat al Spitalului Municipal Vatra Dornei care ar fi costurile pentru modernizarea unitatii si pentru functionarea optima a acesteia. “Avem nevoie de aproape 5 miliarde de lei numai pentru consolidarea cladirii. Daca la aceasta suma daca s-ar aduna si investitiile pentru aparatura, s-ar ajunge la jumatate de million de euro…”, ne-a precizat persoana autorizata care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Am remarcat suspiciunea si teama celor cu care am discutat acest subiect. Locuitorii oraselului de munte se feresc ca dracu' de tamaie sa discute despre Teodosie Snagoveanu si despre relatiile acestuia cu fosta putere politica de la Bucuresti.

“Am primit donatii, iar munca a fost voluntara”

Am stat de vorba cu ctitorul asezamantului de la Dorna Arini, Preasfintia sa Teodosie Snagoveanu, care tocmai se pregatea sa plece in Italia. “Nu pot sa va spun cat a costat intreaga investitie, deoarece nu am facut socoteala. Banii au fost din donatii, iar forta de munca a fost voluntara. Imobilul din dreapta este destinat cazarii. Au fost multi calugari si maici care s-au cazat acolo”, ne-a declarat Teodosie Snagoveanu. Acesta nu este deloc deranjat de cabinele de dus cu hidromasaj, deoarece “au fost primite donatii”, a mai spus, cinic, Preasfintia sa. Intregul complex a fost construit pe terenul mostenit, proprietate personala a prelatului, insa, spune acesta, “l-am donat manastirii”.

Cele mai citite

VIDEO. Show-ul “Românii au talent” a fost câștigat de Cristian Ciaușu

Cristian Ciauşu, un talentat tânăr de 14 ani care cântă la nai, a triumfat în finala sezonului 14 al emisiunii „Românii au talent” difuzată...

VIDEO. Cristiano Ronaldo, în lacrimi! Al-Nassr a pierdut finala Cupei Regelui

Imagini rare cu unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume. Cristiano Ronaldo s-a întins pe jos și a plâns în hohote, după ce...

Nicușor Dan afirmă la Bookfest că s-a schimbat mentalitatea privind zona istorică a Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, sâmbătă, că se schimbă mentalitatea privind zona istorică a oraşului şi a pledat pentru integrarea acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă