20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCSM sesizeaza CURTEA CONSTITUTIONALA privind numirea judecatorului CEDO de catre Guvern

CSM sesizeaza CURTEA CONSTITUTIONALA privind numirea judecatorului CEDO de catre Guvern

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Andrea Schmidt Hăineală, în calitate de titular al dreptului de a sesiza Curtea Constituţională a României cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională,  a adresat Curţii Constituţionale o  cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea executivă, reprezentată de Guvernul României.

S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvernul României a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost vidată de substanţă o atribuţie fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa – prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituţia României – de garant al independenţei justiţiei.

Din alt punct de vedere, s-a considerat că modificarea acestui mecanism prin  Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, încălcă dispoziţiile art. 115 alin.6 din Constituţia României – astfel cum au fost constant interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale – conform cărora ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă