30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCreştere record, în 2014, a numărului de victime civile în Afganistan

Creştere record, în 2014, a numărului de victime civile în Afganistan

Numărul victimelor civile în războiul din Afganistan a atins un nivel record în 2014, cu o creştere de 22% în raport cu anul precedent din cauza intensificării luptelor la sol, a anunţat, miercuri, Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) în raportul său anual, informează Mediafax.

Misiunea ONU în Afganistan a înregistrat 10.548 de victime civile, în 2014, cel mai mare număr înregistrat într-un an, din 2009. Bilanţul include 3.699 de morţi în rândul civililor (o creştere de 25%) şi 6.849 de civili răniţi (o creştere de 21%), respectiv o creştere a numărului de victime de 22% comparativ cu 2013.

Din anul 2009, conflictul armat din Afganistan a provocat 47.745 de victime civile, cu 17.774 de civili afgani ucişi şi 29.971 răniţi.

Pentru prima dată din 2009 au fost ucişi şi răniţi mai mulţi civili afgani în lupte la sol decât de dispozitive explozive improvizate sau alte tactici. Raportul arată că numărul celor răniţi sau ucişi în operaţiuni pe teren a crescut cu 54 la sută.

Creşterea numărului de victime civile în 2014 rezultă în special din intensificarea luptelor la sol în Afganistan, unde părţile implicate în conflict folosesc tot mai mult sisteme de arme explozive precum mortiere, rachete şi grenade, uneori fără discriminare, în zone populate de civili, cu consecinţe devastatoare pentru aceştia. Folosirea fără discriminare a dispozitivelor improvizate şi numărul mare de atacuri sinucigaşe au contribuit, de asemenea, la creşterea numărului de victime civile în 2014.

Raportul atribuie marea majoritate a victimelor afgane elementelor antiguvernamentale (72 la sută). Acestea sunt urmate de forţele proguvernamentale (12% forţele naţionale afgane şi 2% forţele militare străine) şi de luptele dintre elementele antiguvernamentale şi forţele afgane (10%), în care victimele nu pot fi atribuite clar uneia dintre părţi. Trei la sută dintre victimele civile sunt cauzate de explozibili rămaşi din război, iar 1 la sută de bombardamente transfrontaliere.

Raportul arată, de asemenea, că femeile şi copiii sunt deosebit de afectaţi de conflictul armat şi intensificarea luptelor în 2014. Astfel, a fost înregistrată o creştere de 40% a victimelor în rândul copiilor (714 morţi şi 1.760 răniţi) comparativ cu 2013. Numărul victimelor în rândul femeilor a crescut cu 21%, 298 de femei fiind ucise şi alte 611 rănite.

Cele mai citite

Israelul întrerupe activitatea militară de-a lungul drumului din sudul Fâșiei Gaza pentru a facilita ajutoarele

Armata israeliană a declarat că va face pauze tactice zilnice în activitatea militară de-a lungul unui drum principal din sudul Fâșiei Gaza, asta pentru...

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...

170 de români au așteptat zece ore pe aeroportul din Antalya după ce s-a stricat avionul care urma să-i aducă acasă

170 de turiști români au așteptat peste zece ore pe aeroportul din orașul Antalya (Turcia), după ce avionul la care cumpăraseră bilete, care urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă