20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCorlăţean: DIICOT şi SRI şi-au făcut foarte bine datoria în cazul spionului...

Corlăţean: DIICOT şi SRI şi-au făcut foarte bine datoria în cazul spionului rus

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că DIICOT şi SRI şi-au făcut “foarte bine” datoria în cazul cetăţeanului rus depistat cu documente clasificate ale IPROMIN SA, iar Ambasadei Rusiei i-au fost puse la dispoziţie toate datele necesare, informează Mediafax.

“Eu vă asigur că instituţiile care gestionează pe fond cercetarea acestei situaţii îşi fac datoria şi pun la dispoziţia inclusiv a Ambasadei Rusiei toate datele necesare (…) Este o activitate de cercetare, operativă, nu neapărat cu prea multă publicitate”, a afirmat Corlăţean.

El a arătat că DIICOT şi SRI şi-au făcut “foarte bine datoria şi la momentul oportun”.

“Tot ceea ce înseamnă activitate care pune în pericol, generează riscuri, indiferent de cel care generează aceste riscuri, trebuie stopată, iar instituţiile statului, că este vorba de Parchet, de DIICOT, de SRI îşi fac foarte bine datoria”, a afirmat Corlăţean.

Întrebat de jurnalişti dacă diplomatul rus implicat în accidentul auto din Titan şi care a plecat miercuri de la postul din Ambasada Rusiei de la Bucureşti, era în “cercul de suspecţi” din dosarul IPROMIN SA, Corlăţean a răspuns că “este cazul să separăm cele două subiecte”.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a precizat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informată de autorităţile române despre cetăţeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA şi că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român.

“Ambasada Rusiei nu are nicio informaţie despre un cetăţean rus reţinut de autorităţile române pe 19 octombrie. Dacă cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informaţie. Vom face o cerere autorităţilor României pentru clarificare. Vom trimite o notă verbală MAE pentru a ne oferi detalii. Fără informaţii, nu putem face niciun alt comentariu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, consulul Andrei Lancikov, de la Secţia Consulară a Ambasadei.

De asemenea, consulul rus a precizat că, potrivit prevederilor legislaţiei internaţionale, autorităţile române au obligaţia să notifice Secţia Consulară a Ambasadei Ruse atunci când reţin un cetăţean rus.

Lancikov a menţionat că Secţia Consulară nu a fost contactată nici de cetăţeanul rus menţionat în legătură cu acest caz.

Totodată, Anatoly Loshakov, secretarul III al Ambasadei Rusiei însărcinat cu relaţia cu presa, a spus că Ambasada nu face niciun comentariu privind acest caz, fiind de domeniul consular.

În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presă.

Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul “Suvorov”.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală fac cercetări faţă un grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 şi articolul 298 Cod penal.

“În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul «SUVOROV»”, se arată în comunicatul DIICOT.
Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, a mai precizat sursa citată.

Cetăţeanul rus care a încercat să iasă din ţară cu documente clasificate despre zăcăminte de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă are interdicţie de a părăsi Bucureştiul, măsura fiind luată de procurorii DIICOT după ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă