12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialContestatiile blocheaza afacerile Primariei

Contestatiile blocheaza afacerile Primariei

Licitatiile pentru concesionarea de terenuri sau asocierea Primariei Cluj-Napoca si a Consiliului Judetean pentru inceperea unor investitii au evidentiat o noua moda in afaceri: contestatiile. Societatile care au pierdut bataliile directe in cadrul licitatiilor au profitat de fiecare data de dreptul lor de a reclama modul de alegere a contracandidatului, pe de o parte, si, pe de alta de lipsa totala a vreunor consecinte pentru contestare inutila.
Initierea unor plangeri in instanta a dus la blocarea pe termen nedeterminat a investitiilor care fac obiectul contestarii. Autoritatile au cautat modalitati de a ocoli acest blocaj. Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a uzat, in majoritatea cazurilor, de o modificare legislativa recenta, care prevede ca daca firma castigatoare a proiectului cere emiterea autorizatiei de construire, aceasta poate incepe lucrarile.
In acest fel a procedat castigatorul in cazul proiectului de constructie a mall-lui de la “Univers T”. Desi exista un proces pe rol, prin care “South-East Euromenthor”, firma ce apartine de holdingul “Polus”, contesta desemnarea companiei “Iulius Grup” drept castigatoare a licitatiei, Iulian Dascalu, managerul societatii, a cerut, imediat dupa semnarea contractului cu CJ, emiterea autorizatiei de construire si a demarat in forta lucrarile. Rivala sa s-a “razgandit” dupa cateva luni si si-a retras plangerea.
Gurile rele sustin ca, de fapt, contestatia societatii “Euromenthor”, condusa de omul de afaceri Arpad Paszkany, a incercat mai mult sa intarzie inceperea lucrarilor la mall, pentru ca acesta patroneaza un proiect concurent, “Polus Center”, amplasat in partea opusa a orasului. Faptul ca “Iulius Mall” a inceput sa construiasca chiar si in litigiu, precum si castigarea altui mare proiect municipal, i-au dat lui Paszkany suficient de lucru pentru a nu mai avea timp de contestatii.
Metoda inceperii lucrarilor inaintea solutionarii plangerilor din Justitie implica o serie de riscuri. Cum, insa, pana acum, toate contestatiile s-au dovedit adesea nefondate sau au fost ulterior retrase, firmele sunt incurajate sa o foloseasca si pe viitor.

Contestatarul de azi, castigatorul de maine

In ceea ce priveste investitiile Primariei, s-a produs o adevarata cascada de proiecte. Datorita faptului ca administratia locala detine mai multe terenuri si a initiat intr-o perioada scurta mai multe proiecte cu potential mare, primarul Emil Boc a avut de unde sa ofere “compensatii” nemultumitilor: i-a invitat la urmatoarele licitatii. In felul acesta s-a creat un lant interesant, in care holdingul “Polus”, care a pierdut proiectul de construire si administrare a mall-ului din zona “Univers T” in fata lui “Iulius Grup”, a castigat proiectul de construire a Cartierului Tineretului.
Firma care a pierdut batalia cu “Polus” pentru Cartierul Tineretului, SC “Impact” SA, a depus o contestatie, cu surle si trambite, impotriva deciziei comisiei de licitate. Razboiul a durat putin, fiindca “Impact” SA a castigat licitatia pentru asocierea cu Primaria in vederea construirii cartierului Lombului. Dintr-o lupta “corp la corp” cu “Impact” a iesit sifonata societatea portugheza “Iberest”.
In cadrul sedintei de Consiliu Local din aceasta saptamana, alesii au decis respingerea contestatiei depuse de societatea portugheza la hotararea de atribuire a contractului pentru cartierul Lombului. Investitorului strain ii ramane posibilitatea de a da in judecata administratia clujeana. Sau, poate in scurt timp se va gasi o alta solutie. Mai ales daca luam in calcul faptul ca “Iberest” este unul dintre cei mai importanti constructori de stadioane din Europa. Or, in Cluj se discuta intens despre nevoia de a fi refacut sau construit pe un alt amplasament stadionul municipal.
Atat primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, cat si presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, si-au exprimat in repetate randuri iritarea si revolta fata de situatia in care investitii considerate de maxima importanta nu pot fi puse in practica din cauza contestarilor sau a plangerilor in Justitie. Cu ocazia inaugurarii unei astfel de investitii, centura de ocolire a orasului in partea de nord, de pe Bulevardul Muncii, pana la Apahida, acestia au rabufnit in fata presei impotriva contestatarilor lucrarii.
“Aceasta investitie trebuia sa fie deja aproape gata, dar din cauza contestatiilor depuse inauguram inceperea lucrarilor abia acum”, a declarat Nicoara. Firma care a pus bete in roate a fost “PA&CO”, iar contestatia a fos depusa in luna ianuarie.
La randul sau, Emil Boc a remarcat faptul ca “din pacate nu exista nici o lege care sa ii pedepseasca pe cei care blocheaza astfel dezvoltarea, prin tot felul de reclamatii”.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă