29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialConstantina Diță, între visul american și maratoanele lumii: Sportul de masă este...

Constantina Diță, între visul american și maratoanele lumii: Sportul de masă este totul

Campioana olimpică la maraton Constantina Diță, care s-a retras din activitate la Maratonul Internațional București, îi îndrumă pe părinți să-și îndrume copii către sport încă de la vârste fragede. De asemeni Elisabeta Lipă, prezentă și ea la evenimentul din week-end, declară pentru România liberă că totul pornește de la sportul de masă.

La vârsta de 44 de ani, după o viață între "visul american", pe care și l-a îndeplinit o dată cu emigrarea în SUA și circa 100 de maratoane, alergate peste tot în lume, inclusiv o medalie olimpică, Constantina Diță s-a retras din cariera sportivă. Evenimentul de retragere a avut loc în cadrul celei de a șaptea ediții a Maratonului Internațional București, desfășurată în acest week-end.  

Diță declară că în curând se va întoarce în SUA, acolo unde locuiește de mai mulți ani. Acolo are de gând să "îmbătrânească frumos", însă deocamdată rămâne o persoană foarte activă, poate chiar mai activă decât mulți dintre tinerii din generația Facebook-ului și a Twitter-ului.  

Ea spune că dintotdeauna și-a dorit să alerge și să ajungă foarte sus. “Primul meu antrenor m-a întrebat dacă vreau să ajung campioană olimpică. Nu prea știam eu atunci ce înseamnă să fii o campioană olimpică. Bineînțeles că în 84 auzisem de Maricica Puică (laureată cu aur și bronz la Olimpiada de la Los Angeles). Ea a fost idolul meu și asta am avut și eu tot timpul în minte, să ajung la Jocurile Olimpice.”

Ea amintește cum în perioada ei se trezea dimineața și alerga pe unde putea, la începuturile carierei sale. "Nu este ușor să ajungi la un nivel foarte sus. Dacă vrei să faci sport de performanță uiți de calculator, de telefon."

Întrebată ce strategie adoptă americanii pentru a-și asigura un viitor în sportul de performanță, ea spune că banii nu sunt totul. "Americanii cresc în toate sporturile, însă lucrurile se mișcă încă de la nivelul gimnazial. Ei fac mult sport în școli, apoi la universității, după care trec la nivel internațional. Nu este vorba neapărat de a băga bani ca tinerii să facă sport. Lor le place și părinții îi îndrumă și ei către sport încă de mici. Ei sunt trimiși la sport, indiferent că joacă tenis, fotbal sau aleargă, încă de la vârsta de 4-5 ani. Asta ar trebui să se facă și la noi în țară. Totul pleacă de la părinți."

Constantina Diță este cea mai de succes maratonistă din istoria României, ea impunându-se de-a lungul carierei în mai multe curse. Însă cea mai mare realizare a sa rămâne medalia olimpică, pe care a cucerit-o în 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Lipă, canotoarea secolului 20: mesaj către părinți

Elisabeta Lipă, președintele CS Dinamo, prezentă la evenimentul de retragere a Constantinei Diță, consideră că pentru ca România să mai aibă sportivi cum a fost ea sau Diță ar trebui ca în primul rând să fie dezvoltat sportul de masă.

"Generația actuală nu mai este ca pe vremea mea, mai ales că atunci condițiile erau ca în acele vremuri…" Lipă consideră că sportul de performanță românesc ar avea mai multe rezultate dacă ar fi dezvoltat sportul de masă. "Asta e generația de acum, iar tocmai de aceea noi trebuie să-I căutăm exact pe cei care vor să facă performanță."

Un model este cel folosit de englezi, care investesc foarte mult atunci când descoperă tineri cu niște abilități deosebite, astfel se explică și faptul că în tenis ani de-a rândul Andy Murray a dominat tenisul din țara sa.

"Să nu uităm că în Anglia sunt câteva sporturi de tradiție. De asemeni acolo sunt universități în care nu se poate intra oricum. Tinerii trebuie să cunoască foarte bine tainele disciplinei respective. În schimb, la noi, în școli lumea face toate sporturile. Toți se pricep la toate și la nimic. O formă organizată de a practica sportul ar trebui să existe încă din clasele primare și atunci cu siguranță că elevii talentați vor fi îndrumați către sportul de performanță."

Lipă, supranumită "canotoarea secolului 20" că o soluție, declară că o soluție o reprezintă și atragerea sportivilor, după retragere, către funcții de conducere, din care să poată ajuta sportul de performanță românesc.

"Un sportiv de performanță care a ajuns la un anumit nivel a trecut prin toate etapele, și bune și rele. Știe ce i-a lipsit în carieră, ce ar mai trebui făcut. Spre exemplu eu dacă mă uit la un copil îmi dau seama dacă are aptitudini, indiferent dacă îi place sau nu disciplina respectivă. Generațiile actuale de sportivi trebuie să vină și să îi ajute pe cei care vin din urmă."

La Maratonul Internațional București au participat peste 8000 de persoane, în cadrul curselor desfășurate sâmbătă și duminică. Cea mai dificilă probă, de 42 kilometri, a fost câștigată de un kenyan, Kipyego Boaz Kipkorir, care a trecut linia de sosire după două ore, 13 minute şi 37 de secunde.

 

Cele mai citite

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă