33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialConstantenii, victimele premiilor de tinichea

Constantenii, victimele premiilor de tinichea

Imaginati-va un iaht de lux si o croaziera pentru doua persoane in care puteti sa vizitati Barcelona, Insulele Canare, Tenerife, celebra Casablanca sau Insula Madera. Sau un autoturism german, de ultima generatie, un ceas elvetian asa cum poarta numai milionarii in dolari. Sau televizoare LCD, camere de luat vederi sau aparate de fotografiat. Toate acestea sunt premiile oferite de Datamarket, firma care editeaza o fituica ce se distribuie impreuna cu revista TV Mania. Din pacate, in spatele acestor premii se ascunde o capcana ordinara.

Un cuplu de pensionari din Constanta, care isi petrece majoritatea serilor in fata televizorului, ca de altfel cei mai multi dintre “colegii de breasla”, a cumparat respectivul ghid TV, in care este inclusa si fituica distribuita de Datamarket. Regulamentul “marelui concurs” este simplu: “Daca sub pelicula aurie apare scris “Ai castiga” urmat de un cod numeric de sapte cifre inseamna ca esti fericitul castigator al unuia dintre premiile fantastice prezentate pe ilustrata”. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa razuiesti o portiune din fituica. Zis si facut. Surpriza este imensa pentru oricine descopera ca a castigat, si asa a fost si in cazul familiei care ne-a prezentat cazul. Pentru a afla care dintre premii iti revine, trebuie sa apelezi un numar de telefon. Ar trebui, potrivit regulamentului, ca premiul castigat sa-ti fie trimis la adresa indicata de tine – nimic mai simplu.

Telefon cu suprataxa

Surpriza apare atunci cand incerci sa suni la numarul care incepe cu… 090. Un operator te tine la telefon, in medie, trei minute si jumatate, timp in care iti cere datele personale si iti spune ca… nu ai castigat nici un premiu. Cu cat lungesti mai mult discutia, cu atat te enervezi mai mult. Intr-un final, atunci cand vine factura la telefon, iti dai seama ca ai fost pur si simplu jecmanit de niste asa-zisi comercianti fara scrupule, care actioneaza la limita legii. Tariful la acest numar este de 0,025 de euro pe secunda! In acest fel, apelul telefonic ajunge sa coste 5,25 de euro, adica aproximativ 200.000 de lei, ceea ce inseamna venitul unui pensionar constantean obisnuit pe doua zile.

Nimeni nu isi asuma raspunderea

Asa-zisii castigatori raman cu buzunarele goale si cu un gust amar. Nu ii poate ajuta nimeni, pentru ca li se spune ca tariful convorbirii este trecut undeva, pe brosura, chiar daca este scris pe un fond atat de inchis incat este greu de descifrat. Ar trebui insa ca institutiile statului sa se sesizeze si sa opreasca aceasta mascarada.
O data ce ti se spune clar ca ai castigat, conform regulamentului, firma nu mai poate da inapoi. Reprezentantii revistei care gazduieste aceasta teapa afirma ca nu sunt responsabili in nici un fel de promisiunile nerespectate ale Datamarket. Lipsa de respect pe care o manifesta responsabilii acestei fituici fata de cititori se traduce si prin faptul ca, potrivit regulamentului, concursul este valabil de la 01.12.2005 pana la… 26.02.2005?! Pentru ei, timpul curge inapoi! Am incercat sa obtinem si un punct de vedere oficial de la Datamarket, dar toate cele trei numere de telefon trecute in fituica au sunat mereu ocupat, de parca cineva a scos receptoarele din furca.
Exista legi care incrimineaza publicitatea mincinoasa. Ar trebui sa existe legi dure si pentru cei care vand iluzii.

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor lansează pe 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. „Recurența cu care investitorii revin către emisiunile de...

Sergio Ramos va părăsi Sevilla

Sevilla FC a anunțat luni că fundașul central Sergio Ramos, în vârstă de 38 de ani, va părăsi clubul la sfârșitul acestui sezon. Ramos,...

România debutează la EURO 2024. Tricolorii întâlnesc Ucraina, de la ora 16.00

România înfruntă Ucraina, luni, de la ora 16:00, la Munchen, în primul meci din Grupa A a Campionatului European de fotbal – EURO 2024. Echipele...
Ultima oră
Pe aceeași temă