15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialConstănţenii nu se înghesuie să candideze pentru Parlament

Constănţenii nu se înghesuie să candideze pentru Parlament

Apropierea alegerilor parlamentare agită apele în partide. Cu câteva săptămâni înainte de desemnarea oficială a candidaţilor, bursa zvonurilor despre viitorii candidaţi este încă în floare. Dacă pentru unele colegii se negociază încă intens, pentru altele se caută candidaţi. „Lumea nu se mai înghesuie să candideze”, a spus unul dintre PSD-iştii constănţeni.

Primul motiv este cel financiar. Chiar dacă suma care se poate aloca pentru campania electorală este de 50.000 de euro, neoficial preţul acesteia ajunge între 100.000 şi 200.000 de euro. În aceşti bani sunt incluse concertele, dar şi materialele promoţionale. „Când ajungi la sat, prima întrebare care ţi se pune este: «Ce ne-ai adus?»”, spune sursa menţionată. La un venit de 1.500 de euro net pe lună, înseamnă că un parlamentar va obţine, în patru ani de mandat, 76.000 de euro, deci practic ar ieşi în pierdere. Mai mult, votul fiind uninominal, nu mai există dorinţa partidelor de a susţine persoanele valoroase din punct de vedere profesional, dar fără bani.

Un al doilea motiv este acela că funcţia de parlamentar nu are o mare influenţă. Lucian Băluţ, unul dintre strategii PSD, spune că acest lucru este parţial adevărat, mai ales dacă USL va avea o majoritate lejeră în Parlament. Tot el spune însă că în situaţii deosebite, cum ar fi o moţiune de cenzură, situaţia se poate schimba şi fiecare vot contează.

Din motive personale, dar poate şi din cele descrise mai sus, unul dintre deputaţii PSD, Antonella Marinescu, a renunţat deja să mai candideze. Ea a declarat că preferă să fie mai mult mamă pentru cei doi copii decât parlamentar. Din câte se pare, nici Traian Brătianu, PSD, nu va mai candida în Constanţa.

Colegiul 5, cel mai disputat

Unul dintre cele mai disputate colegii din Constanţa va fi cel cu numărul 5, pentru deputaţi, situat în sudul litoralului. Iniţial, USL ar fi trebuit să meargă aici pe mâna fostului primar din Mangalia, Claudiu Tusac. „Voi candida în toamnă pentru postul de deputat de Mangalia pe lista USL. Din această funcţie voi putea să fac ceea ce ştiu mai bine, adică să aduc fonduri europene, să aduc investiţii şi locuri de muncă în Mangalia”, a declarat Tusac în iunie 2011, după ce s-a retras din cursa pentru primărie. În urma negocierilor însă, colegiul a revenit PNL, şi încă nu se ştie dacă Tusac va primi, în compensaţie, un alt colegiu. În rândul liberalilor, lupta pentru colegiul 5 este deschisă şi aprigă.

Preşedintele PNL Constanţa, George Dragomir, spune că o singură persoană s-a arătat interesată la partid de acest post, dar neoficial lupta din culise este în toi. Bursa zvonurilor îl dă ca favorit pe Victor Manea, responsabilul PNL pentru sudul Constanţei, care a candidat acum patru ani la Primăria Constanţa, făcându-se cunoscut pentru faptul că a defilat cu un elefant în oraş. PDL va miza la acest colegiu pe deputatul Zanfir Iorguş.

PDL-iştii caută colegii eligibile

Lucrurile în ceea ce priveşte candidaţii sunt certe numai în privinţa actualilor parlamentari, care îşi păstrează locurile. Şi aici însă apare un semn de întrebare, pentru că unul dintre colegiile eligibile ale PDL este deţinut acum de deputatul Maria Stavrositu. Aceasta a declarat în mai multe rânduri că doreşte să candideze din nou, dar alţi membri ai partidului, printre care Florin Gheorghe, fost candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, ar dori colegiul acesteia. Preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru, mai are o problemă, şi anume aceea că va trebui să cedeze locuri şi pentru colegii din Alianţa România Dreaptă. Pretenţiile acestora sunt mari (PNŢCD, de exemplu, ar vrea două colegii) şi nu sunt acceptate de toţi pedeliştii.   Text Box:

Cele mai citite

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă