26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialConstanţa, oraşul în care mori mergând pe stradă. Cine e vinovat?

Constanţa, oraşul în care mori mergând pe stradă. Cine e vinovat?

Doi bărbaţi se plimbau, joi, pe strada IL Caragiale din Constanţa, aflată la câteva minute de mers de centrul oraşului. Unul dintre ei nu a mai ajuns acasă, pentru că o bucată din gardul cimitirului central, grea de câteva tone, s-a prăbuşit din senin, ucingându-l pe loc. Celălalt a avut noroc, dacă putem spune asta. A scăpat numai cu o fractură, fiind internat de urgenţă în spital.

Pun un rămăşag sinistru cu autorităţile locale: nimeni nu va fi condamnat pentru moartea unui om. Se va deschide o anchetă, poate două, se vor face declaraţii nervoase (s-au făcut deja), reprezentanţii autorităţilor locale o să promită marea cu sarea în faţa mass-media, dar nu se va întâmpla nimic.

Dacă cineva ar vrea să caute însă vinovaţii, ar trebui să înceapă de la patronul firmei care administrează cimitirul, un anume Dumitru Drăghici. Presa a scris de multe ori despre matrapazlâcurile pe care le face, despre cum consideră cimitirul moşia sa proprie. Principiul său este (l-am auzit personal): “Scrie, mă, scrie, şi dacă scrii, ce?”. Imun la critici, acest individ are tupeul să spună că gardul cimitirului a fost reabilitat anul trecut. Oricine a trecut pe una dintre străzile care îl înconjoară poate vedea însă contrariul. E de mirare cum de o tragedie de acest gen nu s-a întâmplat până acum. Şi ţineţi cont: pe lângă cimitir trec zilnic sute de copii, spre şcoala şi grădiniţa de la strada Corbului.

Vinovaţii ar trebui poate căutaţi şi în curta Inspectoratului Judeţean în Construcţii. Ajuns la faţa locului, unul dintre reprezentanţii instituţiei l-a scos practic din sărite pe prefectul judeţului, care spunea că răspunsurile sale mai mult îl încurcă. Putea Gigi Chiru, şeful ISC, să facă mai mult? Putea salva viaţa acelui om? Eu spun că da, dacă ar fi lăsat puţin deoparte acţiunile electorale, organizate cu alai de presă, şi s-ar fi concentrat pe problemele care au potenţial de a produce tragedii. Putea primăria să facă ceva? Societatea care administrează cimitirul are un contract cu primăria. Dacă vor fi găsite nereguli, a spus joi Radu Mazăre, va fi reziliat. Suntem noi, ziariştii, vinovaţi că n-am atras atenţia asupra degradării gardului mai devreme? Poate că da.

În decembrie 2010 scriam că nimeni nu va fi găsit vinovat pentru moartea scafandrilor Cătălin Ispas şi Cristian Zaraf. Încheiam aşa comentariul, iar încheierea se potriveşte şi acum, din păcate: “Cei responsabili trebuie să plătească, măcar pentru ca astfel de tragedii să fie evitate. Mi-e teamă însă, că, în tradiţia locului, tot morţii vor fi găsiţi vinovaţi”.

PS. Prefectul i-a cerut primarului să dărâme porţiunea de gard de pe laturile Th. Burada şi I. L. Caragiale a Cimitirului Central, care reprezintă un pericol iminent. Îi atragem atenţia prefectului că gardul cimitirului evreiesc, de pe strada Corbului, este într-o stare foarte avansată de degradare. Reconstruiţi şi această porţiune, pentru a preîntâmpina alte tragedii.

Cele mai citite

SUA se pregătesc pentru un val de căldură sufocant

Vaste regiuni din centrul şi estul Statelor Unite se pregătesc pentru un val de căldură sufocant săptămâna viitoare, cu temperaturi ce ar urma să...

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...
Ultima oră
Pe aceeași temă