21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialConspiraţia boabelor de cacao

Conspiraţia boabelor de cacao

La Bursa de la Londra, un fond speculativ a cumpărat, se pare, şapte la sută din producţia mondială de cacao, ridicând cotaţia acestui produs la un nivel record şi semănând spaimă printre comercianţi şi producătorii de ciocolată, scrie ziarul german Sueddeutsche Zeitung, citat de Agerpres.

Printre producătorii de ciocolată domneşte revolta. Speculaţiile au făcut să ajungă preţul boabelor de cacao la cel mai ridicat nivel de 33 de ani încoace. Un grup de 16 comercianţi şi producători consideră că piaţa a fost manipulată şi s-au plâns la Bursa de mărfuri Nyse Liffe din Londra. Mulţi producători de ciocolată sunt neliniştiţi, afirma un purtător de cuvânt al asociaţiei germane de dulciuri BDSI. Preţul mare la cacao ar putea avea efect pe termen mediu şi asupra preţurilor de consum. Comercianţii şi companiile de prelucrare se plâng deja de luni de zile legat de o creştere a volumului de speculaţii pe pieţele agricole, care pot conduce la perturbări puternice ale pieţei. Chiar şi alte produse agricole au fost cotate la valori considerabil mai ridicate, cotaţia grâului crescând cu 40 de procente.

Deşi prognozele referitoare la recoltele din Europa au fost corectate în jos, acest lucru nu justifică totuşi creşterea puternică a cotaţiilor, afirma un comerciant de cereale din Hamburg. Rezervele sunt mai mari ca niciodată şi nu există pericolul unor situaţii dificile ca acum trei ani, considera el, fiind de părere că această creştere a cursurilor se datorează faptului că mai mulţi investitori financiari îşi investesc banii pe pieţele agricole. Pentru evoluţia neobişnuită a preţului la cacao, în cercurile financiare se dă vina pe investitorul Armajaro. Prin contracte futures pe mărfuri, acesta şi-ar fi asigurat şapte procente din producţia mondială de cacao, ceea ce corespunde unei cantităţi de circa 250.000 de tone. Prin aceasta ar urma să fie consumate dintr-o lovitură aproape toate rezervele din Europa. Purtătorul de cuvânt al lui Armajaro nu a dorit să comenteze.

Compania reprezintă unul din cei mai mari comercianţi cu cacao şi cafea, cu filiale în ţări producătoare precum Coasta de Fildeş, Ghana sau Malayezia. De câţiva ani, Armajaro îşi lărgeşte activitatea către domeniul fondurilor speculative. Piaţa de cacao exercită o mare putere de atracţie asupra speculanţilor, dat fiind că producţia abia ţine pasul cu cererea, mulţi aşteptând creşteri ale preţului. Faptul că la Bursa din Londra lucrurile nu s-au derulat chiar în ordine este dovedit de o comparaţie cu cotaţiile de la New York, unde tona de cacao costa joia trecută 3.067 de dolari iar la Londra 2.713 lire sterline, ceea ce înseamnă un preţ la cacao cu 25 la sută mai mare în Europa comparativ cu SUA.

Diferenţa de curs dintre Londra şi New York provoacă neîncredere şi la nivelul asociaţiei internaţionale pentru cacao ICCO. Deşi nu este interzisă cumpărarea de cantităţi mari, nu este normal ca un singur cumpărător să poată produce artificial situaţii dificile pe piaţă, critica asociaţia.

Încercări de manipulare au loc tot timpul pe piaţa materiilor prime şi se pot dovedi foarte riscante, aşa cum o demonstrează cazul fraţilor texani Hunt, care au perturbat pentru scurt timp piaţa argintului cu speculaţiile lor. În anii ’70, aceştia au cumpărat la Bursa de futures din New York 5.000 de tone de argint în lingouri şi l-au scos din ţară pe furiş, de teama unei confiscări. Argintul a devenit marfă rară, iar cotaţiile sale au atins un nivel record. Fraţili nu au reuşit să domine mult timp piaţa. Ei au pierdut patru miliarde de dolari şi au dat faliment, odată cu ei mulţi investitori şi companii pierzându-şi şi ei banii.

Actualele cursuri la cacao îi îngrijorează pe comercianţi şi producători. Ei acuză Bursa Nyse Liffe de lipsă de transparenţă, ceea ce afectează renumele pieţei londoneze. În timp ce Bursa de materii prime ICE de la New York, publică regulat rapoarte despre poziţiile diferiţilor comercianţi şi companii pe piaţa de cacao, la Londra acest lucru nu se obişnuieşte. Conducerea bursei Nyse Liffe a asigurat că pe viitor va introduce un astfel de sistem de informare, respingând acuzaţiile de manipulare a pieţei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă