12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialConsilierii judeteni din Cluj, la DNA

Consilierii judeteni din Cluj, la DNA

DNA Bucuresti a citat mai multi consilieri judeteni si directori din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Cluj la audieri, la inceputul lunii septembrie. Potrivit citatiilor primite de consilierii judeteni, acestia sunt citati ca martori in cauza privind "organizarea si derularea in anul 2005 a unei proceduri de licitatie avand ca obiect terenul situat in Cluj-Napoca, Parc Est, Gheorgheni". Toti consilierii citati au facut parte din Comisia de licitatie din 2005 care a atribuit terenul firmei Iulius Group, patronata de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu.
"Au primit citatii cei care au facut parte din comisie, aceiasi oameni care au primit citatii in primavara de la DIICOT Cluj, din cate am inteles eu, dosarul DIICOT a fost preluat de catre DNA", a declarat pentru "Romania libera" Mariuca Pop, secretarul general al Consiliului Judetean Cluj. Ea a precizat ca DNA Bucuresti a solicitat, in urma cu o luna, documente referitoare la respectiva licitatie.

Potrivit DNA Bucuresti, consilierii sunt audiati in cadrul unei cercetari care se afla in faza actelor premergatoare. "Este vorba de un dosar penal privind legalitatea desfasurarii unei licitatii avand ca obiect un teren situat in municipiul Cluj-Napoca, pe care urma/urmeaza sa fie realizata o constructie tip mall", a precizat Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA. Ea a mai precizat ca plangerea in baza careia a fost demarata cercetarea semnala posibile fapte de coruptie si de aceea a fost trimisa DNA.
Consilierii judeteni au fost audiati si la DIICOT Cluj in legatura cu aceeasi licitatie, in primavara acestui an.
Contactat de "Romania libera", procurorul DIICOT Mircea Hrudei, care a instrumentat si dosarul "Gazeta" si a coordonat audierile consilierilor la Cluj, a declarat ca in cazul DIICOT erau urmarite alte aspecte, nu existenta unor posibile fapte de coruptie.
Anul acesta, dupa izbucnirea scandalului "Gazeta", omul de afaceri clujean Arpad Paszkany a trimis de la Viena un memoriu indreptat catre mai multe institutii, printre care si DNA Bucuresti. Presedintele Traian Basescu a nominalizat memoriul lui Paszkany intr-o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, numindu-l memoriul "unui cetatean clujean" si cerand rezolvarea lui. In esenta, memoriul lui Arpad Paszkany arata ca liderul liberal clujean Marius Nicoara ar fi influentat atribuirea unei licitatii lui Iulian Dascalu, in defavoarea unei firme la care Paszkany era actionar si care a participat si ea la licitatie. Scandalul dintre cei doi a izbucnit dupa ce Paszkany a fost citat la audieri in dosarul "Gazeta".

»  Concurenti
Arpad Paszkany construieste la Cluj un centru comercial de mari dimensiuni, iar concurenta pe segmentul de activitate al acestui centru este reprezentata de mall-ul pe care il construieste Iulian Dascalu.

»  Implicare politica

Scandalul "Gazeta" a devenit, in timp, unul cu tenta politica, el continand date despre lideri ai PNL si PD si oameni de afaceri apropiati lor. Arpad Paszkany l-a acuzat pe Marius Nicoara ca l-ar fi favorizat pe Iulian Dascalu, in timp ce el insusi proteja o publicatie apropiata PD.

»  Pomenit de presedinte

Basescu a mentionat memoriul lui Paszkany, referindu-se la omul de afaceri ca la un simplu cetatean din Cluj. Basescu a spus ca memoriul scoate in evidenta un grup de interese format din politicieni, oameni de afaceri si jurnalisti care actioneaza concertat. La acea vreme, nici un politician marcant din Cluj nu a recunoscut ca ar avea cunostinta de un astfel de grup. Arpad Paszkany este patronul clubului CFR Cluj, administratorul companiei Polus Transilvania si posesorul unei averi de cateva zeci de milioane de euro, obtinuta, in general, din tranzactii imobiliare. El a fost cercetat pentru spalare de bani si numele sau este legat si de scandalul "sapca verde".

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă