17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialConflict de interese în Băile Cojocna

Conflict de interese în Băile Cojocna

“N-are primăria bani, câtă avere are Remus Beldean”, spun sătenii din comuna clujeană.

Autorităţile locale din mediul rural nu se tem de conflicte de interese, nu le pasă de incompatibilitate. Nici nu ar avea de ce, rar procurorii sau inspectorii Curţii de Conturi coboară în noroaiele de la ţară. Tocmai de aceea, atunci când sunt prinşi asupra faptului, aleşii din comune nu se feresc să recunoască deschis că nu văd nici o problemă în faptul că admnistratorul unei societăţi de stat este şi admnistratorul unei firme private care are aceeaşi activitate. Cum este cazul Băilor Cojocna, din Cluj, unde cel care ar trebui să renoveze hotelul bazei de tratament este mai preocupat să facă profitabilă propria pensiune, aflată peste drum de respectivele băi.

Drumul groazei

Gropile curg una după alta pe drumul ce urcă un deal scurt, venind dinspre Cluj. Apoi, dincolo de indicatorul de intrare în comuna Cojocna, situaţia e şi mai rea. Noroiul se întinde peste resturile de asfalt. Acesta e drumul pe care turiştii, fie ei clujeni ori din alte părţi, ajung la cea ce ar trebui să fie cele mai importante băi cu apă sărată din judeţ. În weekend, vin aici chiar şi 5.000 de oameni pe zi. Doar că, deşi au fost renovate şi relansate în urmă cu doi ani, Băile Cojocna – care aparţin de primăria locală – nu dispun de locuri de cazare. 

Hotelul bazei zace în paragină. În schimb, cei veniţi la tratament sunt îndrumaţi către pensiunile private din zonă. Iar cea mai impunătoare, cu patru nivele, piscină interioară şi confort, este deţinută de aceeaşi persoană care administrează şi societatea de stat al cărui hotel este abandonat.

2,4 milioane de euro pentru renovare

Băile aparţin de Consiliul Local al comunei Cojocna, care a înfiinţat o societate comercială menită a se ocupa de bază. Din 2006 până în prezent, administraţia a investit 2,4 milioane de euro pentru renovarea bazinelor cu apă sărată exterioare, construcţia a două terenuri de fotbal şi a două de tenis, renovarea complexului pentru tratamente pe timp de iarnă, reamenajarea platformei de parcare şi a zonelor verzi. Banii au fost obţinuţi din fonduri PHARE. Mai mult, potrivit unor consilieri locali, alte 600.000 de lei au fost investite numai în reamenajarea restaurantului din cadrul bazei. Totuşi, în ciuda acestor investiţii, Consiliul Local nu a mai găsit bani şi pentru reabilitarea uneia dintre cele mai importante clădiri a Băilor, respectiv hotelul aflat acum în abandon.

În aceste condiţii, Băile Cojocna au fost deschise în 2010 şi până acum au atras un număr impresionat de turişti pentru o destinaţie care deţine, totuşi, doar trei bazine cu apă sărată. “La sfărşit de săptămână, când e vremea bună vin şi 4.000-5.000 de turişti pe zi. În timpul săpătămânii, vara, când e cald, vin şi 2.000-3.000 pe zi”, a declarat viceprimarul comunei Cojocna, Ştefan Balog. Tariful de intrare în zona de exterior este de 10 lei de persoană, pentru o zi, iar în interior 20 de lei de persoană, pentru două ore. Mai mult, tratamentele cu nămol costă între 10 şi 40 de lei.

Naşul primarului

Viceprimarul na declarat că Primăria Cojocna nu a mai avut bani proprii să renoveze hotelul şi nici forţa financiară să mai acceseze fonduri europene. “Problema cu proiectele UE este că trebuie să le finanţezi la început din sursele tale şi apoi iei banii înapoi. Comuna asta, un sat amărât, de unde să finanţeze şapte proiecte deodată? Nu poţi să iei credite la bancă, pentru că distrugi comuna. Noi nu am luat un leu pe datorie şi avem trei proiecte realizate: băile, canalizarea şi centrul de informare turistică”, a menţionat Ştefan Balog. Asta deşi, după cum a precizat edilul, tot profitul de până acum a fost reinvestit pentru dezvoltarea bazei.

Motivul pentru care adminis­traţia a întârziat cu renovarea hotelului ar putea fi cu totul altul. Administrator al societăţii Băile Cojocna SRL este Remus Beldean. Când au făcut această numire, autorităţile locale nu au ţinut însă cont de faptul că acesta deţine o pensiune impunătoare chiar peste drum de baza de tratament. Îngăduinţa consilierilor locali faţă de acest conflict de interese evident ar fi fost tolerat de faptul că Remus Beldean este naşul de cununie al primarului din Cojocna, Sorin Ranga.

De altfel, cei implicaţi în această poveste recunosc cu relaxare toată această încrengătură. “Da, sunt naş cu domnul primar, s-a însurat anul trecut”, a admis Remus Beldean. “Nu văd nici un conflict de interese aici. Oricum, pensiunea o administrează de fapt nevastă-mea”, s-a apărat el.

Nici viceprimarul nu pare deranjat de situaţie. Reporterii RL l-au întrebat pe Ştefan Balog unde se odihnesc turiştii care vin la băi. Iniţial, când nu ştia scopul vizitei în comună, edilul le-a răspuns: “Merg la pensiunea de peste drum. Acolo e lux. Fiecare cameră e excelentă. Patron e unul Beldean”.

Întrebat dacă i se pare corect ca Remus Beldean să fie administrator la societatea primăriei, care deţine un hotel în paragină, şi la una privată, cu acelaşi obiect de activitate, viceprimarul a întors-o: “Ce are? Noi nu le spunem turiştilor să meargă la pensiunea lui”. Iar apoi, ca să justifice că Radu Beldean nu ar avea interes să ia din clienţii Băilor Cojocna, viceprimarul l-a lăudat: “N-are Primăria bani, câtă avere are Beldean”.

Băile nu sunt în circuitul turistic

Totuşi, administratorul Băilor Cojocna a recunoscut că nu a introdus această locaţie a statului în circuitul turistic şi nici pe lista vreunei agenţii de turism. “Nu pot să mă prezint la operatorii de turism cu o ofertă, dacă nu am unde să cazez turişti”, a remarcat Remus Beldean. Pe de altă parte, însă, propria pensiune apare pe site-urile de profil şi este în circuit turistic. Fapt pe care-l recunoaşte chiar administratorul.  “Da, pensiunea e introdusă la agenţii”. Radu Beldean a ţinut să menţioneze că a băgat 1,5 milioane în pensiunea sa privată de la ţară. “Dar nu am mai avut un client din septembrie anul trecut. Investiţia am făcut-o înainte de criza asta”, a încheiat Remus Beldean.

Cele mai citite

Peste 700 de rețete pentru Ozempic au fost falsificate. Administratorul unei clinici private, printre cei reținuți

Miercuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat reținerea a 13 persoane implicate într-o rețea care ar fi falsificat peste 700 de...

Andreea Pora, editorial: Marile necunoscute din dosarul generalilor SRI

Andreea Pora ridică semne de întrebare cu privire la linșajul mediatic și arată cum Realitatea Tv patronată de Maricel Păcuraru are legatura cu dosarul...

Răzvan Lucescu, despre posibilitatea ca acesta să schimbe echipa: “Nu sunt disperat”

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei grecești de fotbal PAOK Salonic, a declarat recent pentru postul italian Radio Sportiva că nu este disperat să plece în...
Ultima oră
Pe aceeași temă