40 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialComunităţile româneşti din Ucraina, unite pentru prima oară într-un festival folcloric, la...

Comunităţile româneşti din Ucraina, unite pentru prima oară într-un festival folcloric, la Ismail

Azi şi mâine are loc un eveniment în premieră pentru românii din Ucraina. Este vorba despre prima ediţie a Festivalului Folcloric al fraţilor noştri din ţara vecină.

După cum aflăm din cele relatate de portalul infoprut.ro, evenimentul are loc pe scena Palatului de Cultură din Ismail, localitate situată în sudul Basarabiei. Formaţiile folclorice participante sunt „Mărţişor”, ansamblu de dansuri, şi Trandafir, orchestră, ambele din Nordul Bucovinei, localitatea Voloca. Urmează grupul folcloric „Speranţa” din Maramureşul Istoric, localitatea Slatina şi, nu în cele din urmă, ansamblul folcloric „Dor basarabean”, din Erdek-Burnu, regiunea Odesa. La spectacolele folclorice participă şi artiştii basarabeni Maria Iliuţ, Tudor Ungureanu şi Ansamblul „Ştefan Vodă” din Căpriana. Mai mult decât atât, artiştii vor defila pe străzile din Ismail, în parade care să arate frumuseţea portului popular al românilor din Basarabia, Bucovina şi Maramureşul Istoric. Acţiunea culturală este organizată de Institutul Cultural Român, Direcţia Românilor din Afara Ţării, alături de care se află şi Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa “Basarabia”.

O asemenea manifestare este cu atât mai importantă, cu cât se remarcă, de foarte mulţi ani încoace, efectele încercărilor de deznaţionalizare, de tip sovietic, ajungându-se azi în situaţia în care unele comunităţi din Ucraina consideră că aparţin românismului, în timp ce altele trăiesc cu impresia unui iluzoriu popor moldovenesc. Un asemenea festival este pasul necesar pentru ca toţi românii din ţara vecină să vadă adevărul despre propria lor identitate. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă