12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialComoara din Mediterana

Comoara din Mediterana

Numărul turiştilor ardeleni în Creta a crescut atât de mult, încât operatorii din domeniu au fost nevoiţi să introducă zboruri speciale.

 

Insula Creta este una dintre destinaţiile preferate ale românilor. Cretanii sunt ospitalieri. Peste tot cântă muzică tradiţională, localnicii îi tratează cu respect pe turişti pentru că, în perioadă de criză, fiecare oaspete mulţumit atrage alţi turişti. Sezonul turistic abia a început, iar criza economică în care se află Grecia şi despre care vorbesc şefii de stat europeni în Creta se simte mult mai puţin.

Creta, 100 de ani de la cucerirea independenţei

Anul viitor, Creta va sărbători 100 de ani de la cucerirea independenţei. Dar, după 100 de ani sunt voci care sunt nemulţumite de politica dusă de Atena şi spun că banii câştigaţi din turismul cretan ajung pe continent şi se întorc foarte puţini din ei înapoi, pentru dezvoltarea insulei. Cu toate acestea, Creta are drumuri moderne şi autostrăzi. Cretanii spun că fără o infrastuctură bună, nu vin turiştii, deci este normal să se bucure de drumuri extrem de bune. Criza economică despre care vorbeşte întreaga Europă este altfel percepută în Creta. Acolo, când cineva vorbeşte despre criză, se alege cu priviri lungi din partea localnicilor. În oraşe, şomajul este relativ mare, dar a început sezonul turistic şi situaţia s-a ameliorat.

În satele şi oraşele mici, criza este mai mult o problemă a televiziunilor. Oamenii se gospodăresc bine, au pământurile lor pe care le iubesc extrem de mult. „Cretanii îşi vând foarte greu pământul. Când ajung să-l vândă, înseamnă că au o problemă foarte gravă”, povesteşte ghidul Cristina Prelipcean de la firma Kourkounis. Cristina Prelipcean a venit în urmă cu nouă ani pe insulă, în calitate inginer chimist. A rămas să lucreze în turism şi pare mulţumită de ceea ce face. Este unul dintre cei mai buni ghizi şi le povesteşte turiştilor multe amănunte, de la categoriile de plante folosite în bucătăria cretană, până la viaţa socială, economică şi chiar politică a ţării. Cretanii au culturile lor de măslini şi produc anual ulei de măsline, de foarte bună calitate. O parte din producţie este vândută şi astfel, îşi asigură traiul. Ei cultivă legume, deşi folosesc un sistem de irigaţii, fără de care nu ar putea produce nimic. Pe insulă sunt plantaţii de kiwi, portocale ori avocado. Cu toată abundenţa de fructe, vestitul Raki cretan, băutura locală, este preparată doar din struguri.

Raki natural, testat de consumatori

În Creta, povesteşte Cristina, numărul autorizaţiilor pentru cei care deţin cazane de fabricat rachiu este limitat. Raki ete fabricat din bobiţe de struguri, care sunt culese în luna august. Luna octombrie este unica lună din an în care, conform legii, cazanele de produs rachiu funcţionează din plin. Pentru cretani este un adevărat eveniment. Ei merg la cel care are cazan cu prietenii, cu muzică, cu carne de miel şi macaroane şi totul se transformă într-o adevărată petrecere. Raki are o tărie de 21-22 grade şi este sută la sută natural. Cretanii spun că au o metodă de a verifica cât de bun este raki, chiar dacă-l beau la cafenele sau taverne. El trebuie adus din congelator, pentru că acest lucru arată că nu este amestecat cu apă.

Bărbaţii cretani, doriţi de femeile din toată Grecia

Cretanii sunt bărbaţi mândri, înalţi şi au o statură dreaptă. Cei mai mulţi sunt îmbrăcaţi în negru, iar Cristina ne explică motivul. Cretanii îşi iubesc foarte mult familia şi, când moare un membru al familiei, poartă doliu aproape toată viaţa. În urma unui sondaj efectuat în întreaga Grecie, femeile au arătat că preferă bărbaţii cretani, mai ales atunci când vine vorba despre căsătorie. Ghidul ne-a explicat că în familiile tradiţionale cretane, bărbatul are grijă de familie, de soţie şi copii. Femeile nu au locuri de muncă, ele se ocupă de gospodărie. De aceea, chiar dacă după ani de zile se simt înşelate, nu divorţează pentru că nu au unde să plece, nu au un venit. Unii cretani au amante, iar în topul preferinţelor lor sunt femeile din Rusia şi România, pentru că sunt frumoase. Cu toate acestea, nu-şi neglijează familiile. 

Portocali şi lămâi la ferestre

Hotelurile şi vilele din Creta sunt moderne şi se bucură de toate dotările, pentru ca turiştii să fie mulţumiţi şi să revină. Sub geamurile camerelor sunt portocali şi lămâi, iar turiştii sunt extrem de încântaţi. Distracţia este pe măsură, iar turiştii pot alege să-şi petreacă serile la o tavernă, la un club sau la bouzouki. Cristina ne explică faptul că în Creta se ascultă foarte mult muzica cretană, iar bouzouki este un instrument grecesc tradiţional, un fel de mandolină. Cretanii nu spun că merg la club, ci merg la bouzouki, unde dansează până în zori.

Supermarketurile din oraşele Cretei se închid la prânz şi totul se desfăşoară într-un ritm mai calm, fără stres. În zona turistică, desigur, magazinele funcţionează fără pauze de masă. Una dintre destinaţiile favorite ale turiştilor este platoul unde se află morile de vânt. Aduse de pe vremea veneţienilor, morile de vânt şi-au dovedit utilitatea în Creta şi ajută şi în prezent la sistemul de irigaţii. Turiştii vin şi se fotografiază cu morile vechi de sute de ani. În apropiere sunt suvenirurile cretane, printre care săpunul produs natural, cu diverse arome, dar şi uleiul de măsline cretan.

Reportajul a fost realizat cu sprijinul firmei Christian Tour

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă