Comisia Europeanฤ va cere statelor UE sฤ primeascฤ refugiaลฃi din Libia. Cererea Comisie urmeazฤ sฤ fie prezentatฤ la reuniunea miniลtrilor de interne, informeazฤ NewsIn.
Mai mult de 20.000 de imigranลฃi au sosit în Italia ลi Malta din ianuarie, dar majoritatea sunt imigranลฃi tunisieni, pe criterii economice, care nu s-au calificat pentru rฤmânerea în UE ลi vor fi repatriaลฃi, potrivit dpa.
„Potenลฃiala creลtere a afluxului de refugiaลฃi din Libia este o sursฤ de îngrijorare„, a scris comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, în invitaลฃia pentru reuniunea de luni din Luxemburg. Ea a cerut gฤzduirea în Europa a persoanelor care fug din cauza violenลฃelor din Libia, dar acum sunt blocate la graniลฃe pentru cฤ nu pot reveni în ลฃฤrile de origine marcate de rฤzboi, ca Somalia.
Malmstrom a scris cฤ reinstalarea „poate fi nu numai o mฤsurฤ care va salva viaลฃa celor vizaลฃi, dar ลi un gest important de împฤrลฃire a responsabilitฤลฃii” faลฃฤ de ลฃฤri ca Italia. „A arฤta solidaritate ลฃฤrilor vecine poate contribui la dialog ลi cooperare”, a subliniat Malmstrom.
Comisia este dispusฤ sฤ ofere susลฃinere financiarฤ statelor interesate, a precizat ea.
De asemenea, a spus cฤ CE ar putea cere activarea mecanismului de protecลฃie temporarฤ UE. El se concentreazฤ pe relocare, dar poate fi activat numai dacฤ o majoritate calificatฤ a statelor UE decide cฤ blocul se confruntฤ cu un aflux masiv de refugiaลฃi.
ลขฤrile vizate ar urma sฤ garanteze cazare, perspectivฤ de angajare ลi educaลฃie pentru imigranลฃi, pentru o perioadฤ de pânฤ la trei ani.
Malmatsom a spus cฤ activarea mecanismului „ar oferi protecลฃie imediatฤ ลi primirea în statele membre,. ar promova mฤsurile de solidaritate voluntarฤ între statele membre”.
Oficialii UE noteazฤ totuลi cฤ încฤ nu s-a demonstrat existenลฃa unui aflux masiv.