25.8 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialCombinaţi inspirat!

Combinaţi inspirat!

Efectul pe care îl au culorile asupra decorului este incontestabil. O combinaţie inspirată face milioane. Puteţi schimba atmosfera şi impune nota amenajării în casa dumneavoastră. Trebuie, însă, luat în considerare şi mixul de patternuri şi texturi, care este la fel de important sau, cu alte cuvinte, trebuie să alegeţi cu grijă finisajele!

Atunci când iniţiaţi demersul de renovare sau amenajare a unei locuinţe sau chiar şi a unei singure încăperi, trebuie să ştiţi din start ceea ce vreţi. Trebuie să vă conturaţi în minte imaginea finală a decorului încă de la început. Să ştiţi stilul pentru care optaţi, atmosfera pe care o vizaţi, precum şi nevoile pe care trebuie să le întâmpinaţi. Lucrurile astea nu se stabilesc pe parcurs! Indecizia şi greşelile se plătesc! La propriu! Şi, cum îmi închipui că toţi ţinem la bugetul nostru şi tindem să îl gestionăm cu din ce în ce mai multă grijă, este indicat să luăm decizii clare încă din start. În primul rând, fie că apelaţi la un specialist sau nu, trebuie să aveţi un plan de amenajare, un proiect pe care să îl urmaţi. Asta înseamnă definirea stilului abordat, cromatica, amplasarea mobilierului şi chiar distribuirea luminii. În funcţie de asta, vom lua următoarele decizii, care încep cu… finisajele. Ele asigură fundalul, baza pe care se construieşte decorul. Rolul lor nu trebuie minimalizat! Sunt la fel de importante precum mobilierul, chiar mai importante, dacă e să luăm în calcul raportul cantitativ dintre ele. Efectul unei combinaţii inspirate de texturi şi culori la nivelul finisajelor este nebănuit. Dar ce înseamnă „combinaţie inspirată”? E drept, e un concept subiectiv, dar dacă vă ghidaţi după reguli estetice elementare şi bun simţ, nu ar trebui să daţi greş.

Ideal ar fi să apelaţi la sfaturile unui designer, deoarece în felul acesta lucrurile se simplifică, iar şansele de reuşită sunt mai sigure. Însă asta nu înseamnă că, dacă vă amenajaţi singuri locuinţa, ar trebui să vă limitaţi la pereţi albi şi parchet „cireş” sau, conform actualului val, wenge. Îndrăzniţi să gândiţi în afara tiparelor „sigure”, a formulelor clasice şi optaţi pentru combinaţii care să vă reprezinte!

Oacă vă doriţi o amenajare clasică, sobră şi elegantă, parchetul din lemn masiv sau stratificat, cu un finisaj consacrat precum stejarul, este o alegere potrivită. În acest decor, pereţii îi puteţi acoperi cu o culoare caldă, neutră, bej sau gri, peste care să suprapuneţi profile decorative de culoare albă. Plinte şi cornişe de inspiraţie clasică, discrete şi elegante. Şi tapetul este bine-venit într-un interior de factură clasică, dar după aceeaşi regulă a moderaţiei şi eleganţei. Chiar dacă alegeţi unul cu model încărcat, „temperaţi-l”, optând pentru o cromatică sobră. În acest caz feriţi-vă de contrastele puternice şi mergeţi pe varianta ton pe ton. Trebuie să luaţi în calcul şi că mobilierul care se va „suprapune” pe acest fundal va fi, probabil, unul masiv, elaborat şi, deci, nu trebuie să aglomeraţi prin finisaje. Dacă vă doriţi însă un interior de inspiraţie country, puteţi alege un tapet cu imprimeu bogat, floral, pe care să îl combinaţi, eventual, cu lambriu de lemn vopsit într-o culoare pală, asortată. În cazul acesta, alegeţi o pardoseală cât mai simplă. Duşumeaua din lemn natur sau vopsit în alb este ideală. Şi mobilierul ar fi indicat să fie uni, într-o nuanţă deschisă. Astfel, veţi putea să utilizaţi textile imprimate şi colorate, cu ajutorul cărora să creaţi corespondenţe.

Decor de interior cu note glamur
Vă plac interioarele cu note glamour? Nu e foarte greu să obţineţi un astfel de decor doar prin intermediul finisajelor. Vă trebuie un tapet cu model baroc, pe care să îl repartizaţi, eventual, la nivelul unui singur perete, pentru a nu încărca şi micşora vizual spaţiul, şi nişte texturi lucioase sau preţioase. Plăcile ceramice cu inserţii de sticlă, cristale, metal, precum şi cele aurite intră în această categorie, la fel şi granitul sau marmura neagră. Inoxul şi oglinzile se subscriu şi ele, deci puteţi opta să se regăsească la nivelul mobilierului. Catifeaua şi orice alt tip de materiale bogate sunt bine-venite în decor, mai ales dacă au şi un motiv decorativ elaborat. Toate aceste elemente pot avea culori „grele”, precum negru, mov sau bordo, mixate cu mici accente strălucitoare de argintiu sau auriu, după gust.
Amenajare: Irina Constantin (KNOX DESIGN, tel.: 0744.67.94.55)

Odihneşte-te cu materiale naturale
Pentru o amenajare caldă, relaxată şi primitoare, aveţi nevoie de câteva „ingrediente” naturale. Evitaţi materiale de tipul PAL-ului, plasticului sau metalului şi axaţi-vă pe cele naturale: piatră, lemn, fibre vegetale. Pe acestea le puteţi folosi atât la nivelul pardoselii, cât şi al pereţilor. Nu uitaţi nici de accesoriile textile, care trebuie să fie confecţionate din fibre organice (in, bumbac, mătase, lână). În al doilea rând, fiţi atenţi la cromatica pe care o adoptaţi. Apelaţi la tonuri care să amintească de natură. Ca atare, alegeţi ca sursă de inspiraţie marea, pădurea, plaja etc. Încercaţi, de exemplu, un decor pe bază de tonuri calde de nisip şi pământ.
Propunere: DESTRA ARTE

Un interior exotic
Decorurile de inspiraţie orientală stau sub semnul esenţelor exotice! Parchet din bambus, zebrano sau iroko, pereţi decoraţi cu panouri decorative din lemn de mango sau teck sau plăci din răşini naturale cu inserţii de scorţişoară şi coajă de nucă de cocos. Combinate cu texturi diafane de mătase sau in, aceste finisaje vor avea efectul scontat. În ceea ce priveşte culorile, în aceste decoruri se potrivesc, pe lângă finisajele naturale, şi nunaţe puternice folosite ca accent. Roşul sau verdele pot fi utilizate cu acest scop, dar şi notele strălucitoare de auriu, care merg de minune cu marourile închise.
Amenajare realizata de proprietar: Dana Săvuică

Combinaţii elegante
Deşi este o nonculoare, albul poate fi folosit cu anumite texturi, pentru a reliefa mai bine culoarea cu care este asociat. De exemplu, tandemul alb sidefat-mov profund poate fi o alegere inspirată pentru un mobilier modern, iar mixul alb texturat-nuanţe de bleu şi albastru poate avea un rezultat luminos, relaxant, mediteranean. O altă sugestie: puteţi crea combinaţii elegante (ce se înscriu într-un stil britanic sau colonial) punând alături nuanţe de verde închis sau tutun, auriu şi lemn masiv.
Propunere: DECORA HOUSE

Colorat şi fresh
Dacă vreţi un interior actual, puteţi alege o variantă nonconformistă şi „colorată” de a vă decora locuinţa. Sunt la modă acum elementele pop-art, deci puteţi marşa pe acestea. Creaţi un fundal oarecum neutru, în care să asortaţi pereţii cu pardoseala (alb, gri), şi dinamizaţi-l prin accesorii şi mobilier colorate. Pereţii îi puteţi anima cu postere, gen comicsuri, stickere colorate sau chiar desene cu creioane de ceară realizate direct peste vopseaua lavabilă. Şi nu uitaţi! În acest context, plastic is fantastic!
Amenajare: Oana şi Lucian Maluţan (TETRAKTYS DESIGN, tel.: 0722. 328.177)

Întreabă un specialist

Există nişte reguli de bază ce trebuie urmate atunci când alegi culorile pe care vrei să le foloseşti într-o amenajare?
Prima regulă: nu lăsa pereţii albi, doar pentru că-ţi este teamă să foloseşti culoarea în casă. A doua regulă: nu folosi culorile în mod exagerat. Ce e mult nu e bun. Limitează-te la combinaţii simple, aerisite, de bun gust. Dacă nu ştii ce să alegi, inspiră-te din ceva ce îţi place: reviste, imprimeul unei rochii etc. Caută o soluţie simplă, care să ţi se potrivească şi să te binedispună.  

Cum trebuie alese şi repartizate culorile în decor?
În principiu, recomandarea mea este să alegi maximum trei culori pentru decorarea unei încăperi. Dintre acestea, una ar trebui folosită ca accent. Dozează însă cu grijă cantitatea, pentru a nu deveni presantă. De asemenea, este foarte important ca în combinaţiile de culori să se regăsească doar una dintre culorile primare (roşu, galben sau albastru). Un mix în care ai două sau toate trei culorile primare este exagerat pentru o locuinţă. Dacă însă ai în vedere amenajarea unei camere de copil, poţi renunţa la această regulă. Pentru un copil mic, culorile intense sunt stimulante şi foarte potrivite.

Ce cromatică ne recomanzi ca având un succes garantat?
Anul acesta, se poartă în mod deosebit nuanţele de mov, lila, fucsia, verde crud şi turcoaz. Una dintre combinaţiile mele preferate conţine mov, negru şi argintiu şi are un efect glamour. De asemenea, îmi place foarte mult asocierea grena-vişiniu-tonuri de brun, deoarece are un aspect regal, elegant.

Irina Constantin, Art Deco Zone/Knox Design, tel.: 0744-679.355, 021-326.66.20, www.interiordesigner.ro

Cele mai citite

Gabriela Firea vrea să facă metrou până în orașul Voluntari, unde e primar soțul, Florentin Pandele

Gabriela Firea anunță că, dacă va fi din nou aleasă primar general al Capitalei, va prelungi metroul din București până în orașul Voluntari, unde...

Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor

Consiliul Concurenţei va lansa în curând o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au...

Nicușor Dan a fost consiliat de oamenii lui Plahotniuc și Băsescu

Nicușor Dan mai vrea un mandat de primar al Capitalei pentru încă patru ani, dar se pare că a uitat cam repede că...
Ultima oră
Pe aceeași temă