14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialColaps salarial: bugetari neplatiti de cinci luni

Colaps salarial: bugetari neplatiti de cinci luni

» In Romania, salariile bugetarilor au inceput sa intarzie intre o luna si cinci luni din cauza scaderii incasarilor la bugetul statului.

» Multe localitati din Moldova au ramas in bezna dupa ce s-au terminat banii pentru iluminatul public. Primariile comunale sunt nevoite sa-si concedieze angajatii, iar politistii ies in strada.

Scaderea veniturilor in-casate de stat intarzie plata salariilor unor bugetari. Daca in Bucuresti angajatii ministerelor si ai sutelor de agentii guvernamentale nu par sa aiba vreun fel de problema cu primirea la timp a lefurilor, in tara situatia a devenit dramatica pentru angajatii statului. Primariile sunt nevoite sa faca disponibilizari masive si sa lase localitatile in bezna, iar politistii vin la lucru cu hartie si toner de acasa.
Angajatii Statiunii de Cercetari Pomicole din Cluj-Napoca nu si-au primit salariile integral de cinci luni de zile si ameninta cu greva generala. Statiunea de cercetare ar fi trebuit sa se autofinanteze, dar din cauza retrocedarilor productia de fructe a scazut. O situatie grava este si cea de la Centrul de Diagnostic si Tratament din Cluj, cea mai mare policlinica de stat din Transilvania. De mai mult de doua luni angajatii nu si-au mai primit salariile intregi, iar banii li s-au achitat gratie unor "jonglerii contabile". Centrul va fi desfiintat, iar patrimoniul sau – impartit intre Spitalul Judetean si Institutul de Urologie si Transplant Renal.

 

Dar si acestea au propriile datorii, iar viitorul angajatilor care vor fi preluati de la policlinica de stat nu suna deloc bine. Reprezentantii Autoritatii pentru Sanatate Publica spun ca angajatii Centrului de Diagnostic si Tratament nu puteau produce bani nici macar pentru plata salariilor proprii. Insa vina apartine tot statului, care a decis sa deconteze doar 7 lei, in medie, pentru o consultatie medicala, cat pretul unei sticle de bere servita la o terasa din centrul Clujului. Cu mari intarzieri la plata salariilor se confrunta si feroviarii din Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Maramures si Bihor. "De mai multe luni, la data la care trebuie platit avansul primim doar jumatate din suma. Restul vine cand da Dumnezeu", declara un ceferist. Insa, in acelasi timp, conducerea Depoului Cluj a gasit bani pentru a angaja o firma care se ocupa de cositul ierbii din incinta institutiei.

 

Au existat intarzieri si la plata salariilor profesorilor din 13 comune ale judetului Cluj, dar si din orasele Campia Turzii si Huedin. Profesorii au reusit sa-si mai recupereze din restantele salariale cu ajutorul unor sume platite in avans din bugetul alocat pentru semestrul al II-lea. Alte administratii locale stau insa bine. La Dej, "Serbarile" orasului au costat 1,4 milioane de lei. O mare parte a sumei, platita de primarie, a fost cheltuita pentru concertul lui stefan Banica junior.
Criza financiara a lasat si sute de angajati din primariile vasluiene fara salarii si chiar fara serviciu. In unele comune, primarii fara bani concediaza masiv angajatii. La Ibanesti, primarul a trimis in somaj aproape toti functionarii. "Suntem intr-o situatie fara precedent. Nu mai avem bani pentru plata salariatilor si nici pentru plata utilitatilor. Mai avem doar cinci salariati. Au ramas doar secretarul, contabilul, agentul agricol, agentul fiscal si tehnicianul de la Urbanism, insa nici pentru salariile acestora nu mai sunt bani", declara Benone Pletea, primarul comunei.

 

In Todiresti si suletea, precum si in alte comune din judet nu mai sunt bani nici macar pentru iluminatul public, asa ca toata lumea se misca in bezna. "Am facut economie la sange, dar tot nu am avut bani pentru plata salariatilor. Am disponibilizat deja sase persoane", spune Neculai Istrate, primarul din Todiresti. O situatie-limita este si in orasul Negresti, unde functionarii nu si-au primit salariile. "Nu mai avem bani pentru plata salariilor. In aceste conditii, nu ne ramane decat sa trimitem oamenii in somaj", a spus Ioan Cozma, primarul orasului. La Consiliul Judetean Vaslui mai sunt bani doar pentru trei luni. "Din noiembrie, daca nu primim bani, nu vom mai putea achita salariile angajatilor", avertizeaza presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi.

Si profesorii din Galati si-au primit salariile cu mare intarziere. In patru dintre localitatile judetului, Oancea, Vladesti, Suceveni si Varlezi, salariile profesorilor intarzie inca. Luna trecuta, la Galati au fost intarzieri la plata salariilor si la doua dintre regiile consiliului municipal, cea de transport local, Transurb SA, si la Regia Apa-Canal.
Incasarile foarte slabe la bugetul local ii fac si pe multi primari din judetul Constanta sa-si regandeasca schema de personal. Acest lucru se intampla in comuna Silistea, unde incasarile sunt sub 50% fata de anul trecut. Primarul Mihai Soare spune ca va fi silit sa concedieze 20% din personal. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca veniturile bugetare din prima jumatate a anului sunt, pentru toata tara, mai mici cu 6,42% fata de cele realizate in aceeasi perioada a anului trecut si cu aproximativ 2% mai mici fata de programul orientativ al Ministerului Finantelor. 

» Avocatii si politistii, fara bani
Avocatii din oficiu botosaneni nu au mai fost platiti de la jumatatea lunii mai din cauza problemelor financiare ale Ministerului Justitiei. Judecatorul Adrian Toporascu, vicepresedintele Tribunalului Botosani, spune ca debitul cel mai mare s-a strans in iulie. Vladimir Tepoi, presedintele Tribunalului Botosani, a spus ca banii vor fi achitati "in functie de disponibilul Ministerului Justitiei". si Curtea de Apel Suceava are restante mari la plata avocatilor din oficiu. Ca urmare a crizei economice actuale este posibil ca plata restantelor sa se amane.

Prin vremuri grele trec si politistii din toata tara, care ameninta cu mitinguri ample de protest de saptamana viitoare. "Ministerul Administratiei si Internelor a primit un buget pentru 10 luni si a fost impartit la 12 luni. De aceea nu exista bani pentru plata compensatiilor de chirie, pentru prime de vacanta si pentru celelalte drepturi banesti prevazute de lege. Nu au fost alocati bani nici pentru hartie sau toner, astfel ca politistii sunt nevoiti sa le aduca de acasa", a declarat Marin Gruia, presedintele Sindicatului National al Politistilor.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă