14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialClujul, capitala sportului românesc

Clujul, capitala sportului românesc

Oraşul de sub Feleac este singurul din România care are trei echipe calificate în Liga Campionilor.

Ultimul deceniu a consemnat emigrarea, mai ales către Vest, a polului de putere în sportul românesc, în special la nivel de echipă de club. Bucureştiul sportiv a sărăcit tot mai tare în ultimii ani, lucru evidenţiat în primul rând la capitolul performanţă, acolo unde trofeele cucerite de Steaua sau Dinamo în trecut, la majoritatea sporturilor, au luat, între timp, calea “provinciei”. Cluj-Napoca a profitat din plin de acest lucru, iar acum se laudă cu titlul de singurul oraş din România care are trei echipe în cea mai importantă competiţie europeană destinată cluburilor, Liga Campionilor.

Înainte de CFR Cluj, care se pregăteşte să îi primească în Gruia pe Sir Alex Ferguson şi Wayne Rooney sau “U” Jolidon, ce va da piept în Sala Sporturilor “Horia Demian” cu vicecampioana Europei la handbal feminin, Olimpia Cluj este prima reprezentantă a capitalei Transilvaniei ce va intra în luptă. Barcelona României la fotbal feminin a trecut de grupa preliminară a Ligii, după ce a primit trei goluri şi a marcat 16 în cele trei partide disputate, iar acum se pregăteşte pentru duelul din şaisprezecimile de finală, împotriva austriecelor de la SV Neulengbach. Meciul va avea loc astăzi, de la ora 17:00, pe Cluj Arena, iar fetele pregătite de către Mirel Albon speră la măcar o victorie contra formaţiei din Austria, care a câştigat campionatul intern de fiecare dată în ultimii 10 ani. “Noi vom da tot ce putem şi sperăm să câştigăm miercuri, dar, de ce nu, să ne şi calificăm în retur. Ele stau mult mai bine decât noi la capitolul forţă, dar la tehnică le suntem superioare”, îşi face curaj căpitanul clujencelor, Maria Ficzay.

„Vom face performanţă”

Ofensiva reprezintă punctul forte al Olimpiei, lucru evidenţiat şi în partidele din grupa de calificare, iar antrenorul ardelencelor debordează de optimism în aşteptarea meciului de astăzi. “Cred că vom realiza cea mai mare performanţă a fotbalului feminin din România şi vom obţine prima victorie în fazele superioare ale Ligii Campionilor. Când spun asta mă bazez şi pe faptul că naţionala României, care a avut 11 componente ale Olimpiei, a remizat la Madrid, 0-0, cu Spania zilele trecute. Gândiţi-vă ce însemna acest rezultat şi cât aţi fi scris despre asta dacă reuşea acest lucru echipa masculină de fotbal. Va fi greu cu austriecele, pentru că sunt mai înalte şi mai puternice fizic decât noi, însă sperăm să ne descurcăm la acest capitol şi datorită lui Christine Manie, o cameruneză care ne va ajuta în primul rând cu experienţa sa. Ea a participat la Jocurile Olimpice din această vară şi reprezintă prima jucătoare străină din istoria echipei”, a spus Mirel Albon.

Chiar dacă au ajuns, pentru a doua oară consecutiv, în faza eliminatorie a Ligii Campionilor, fotbalistele de la Olimpia nu au fost recompensate cu nici o primă. Ca o comparaţie, jucătorii de la CFR Cluj vor primi câte 70.000 de euro doar pentru că s-au calificat în grupe.

“Ne descurcăm mai greu cu banii, dar sperăm la mai bine pentru că fetele s-au autodepăşit până acum. Au câştigat atât campionatul şi Cupa României, cât şi grupa preliminară din Malta, acolo unde au obţinut maxim de puncte”, a spus şi Radu Munteanu, preşedintele Olimpiei, fost rector al Universităţii Tehnice din Cluj.  

Drumul către sferturi

Olimpia Cluj va disputa săptămâna viitoare returul cu SV Neulengbach, iar în cazul fericit în care va obţine calificarea în optimile de finală, adversarul clujencelor va fi câştigătoarea dintre Apollon Limassol (Cipru) şi Torres Calcio (Italia). Interesant este că meciul retur dintre aceste două formaţii, ce va avea loc în oraşul italian Sassari, va fi arbitrat de către o brigadă din România, cu Cristina Dorcioman la centru. Finala Ligii Campionilor la fotbal feminin va avea loc la Londra, cu câteva zile înainte de ultimul act al competiţiei masculine.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Alertă. Procurorul Lucian Onea revine la DNA Ploiești

Unul dintre procurorii vedetă din era de glorie a DNA-ului condus de tandemul Laura Codruța Kovesi-Florian Coldea va reveni la „unitatea de elită”...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...

Cine este pădurarul „garantat” de baronul Gheorghe Flutur care va conduce APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va avea din această săptămână un nou director general în persoana unui silvicultor, fost deputat...
Ultima oră
Pe aceeași temă