Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat marţi că noul tratat START privind dezarmarea nucleară, pe care SUA şi Rusia îl vor semna joi la Praga, nu are nicio legătură cu discuţiile despre apărarea antirachetă, o poziţie ce contrazice Moscova, care a ameninţat că s-ar putea retrage.
„Tratatul START nu vizează apărarea antirachetă. Este vorba despre reducerea arsenalelor noastre, a armelor noastre ofensive”, a spus Clinton, citată de presa internaţională, monitorizată de NewsIn.
SUA „vor lucra cu ei pentru a se ajunge la un teren comun de înţelegere pe tema apărării antirachetă, la care nu vom renunţa”, a adăugat ea.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus anterior că amplasarea elementelor scutului în România nu constituie o ameninţare imediată, dar Rusia s-ar putea retrage din noul START dacă rachetele interceptoare americane devin capabile să intercepteze rachetele strategice ruse, potrivit New York Times.
„Am notat că sistemul american nu va avea o capacitate strategică în primele etape. Vom vedea ce se va întâmpla apoi. Când şi dacă aceste sisteme capătă o capacitate strategică, vom vedea dacă apar riscuri pentru forţele noastre nucleare strategice”, a subliniat el.
Potrivit şefului diplomaţiei ruse, „echilibrul intereselor determină echilibrul stabilităţii strategice”. El a arătat că un factor de destabilizare ar putea fi „consolidarea unui arsenal de arme strategice ofensive nenucleare” sau înarmarea în spaţiu, scrie ITAR-TASS.
Lavrov a spus că principiul pe care s-au bazat negocierile pentru noul tratat START a fost acela al „securităţii egale şi indivizibile a părţilor”. Toată lumea va avea de câştigat dacă există o previzibilitate, a subliniat ministrul rus de externe, citat de ITAR-TASS.
Noul tratat START dintre Rusia şi SUA privind dezarmarea nucleară duce relaţiile dintre cele două foste inamice din Războiul Rece către un nou nivel de încredere, a apreciat şeful diplomaţiei de la Moscova. Tratatul, pe care preşedinţii rus şi american îl vor semna joi la Praga, „reflectă un nou nivel de încredere între Moscova şi Washington”, a declarat Lavrov.
SUA şi Rusia au anunţat la 26 martie că au încheiat negocierile pentru un nou tratat START, după ce precedentul acord privind dezarmarea nucleară expirase la 5 decembrie. Noul tratat START prevede limitarea la 1.550 a numărului de ogive nucleare deţinute de cele două puteri.