13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialClinton respinge orice legătură dintre START şi scut

Clinton respinge orice legătură dintre START şi scut

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat marţi că noul tratat START privind dezarmarea nucleară, pe care SUA şi Rusia îl vor semna joi la Praga, nu are nicio legătură cu discuţiile despre apărarea antirachetă, o poziţie ce contrazice Moscova, care a ameninţat că s-ar putea retrage.

“Tratatul START nu vizează apărarea antirachetă. Este vorba despre reducerea arsenalelor noastre, a armelor noastre ofensive”, a spus Clinton, citată de presa internaţională, monitorizată de NewsIn.

SUA “vor lucra cu ei pentru a se ajunge la un teren comun de înţelegere pe tema apărării antirachetă, la care nu vom renunţa”, a adăugat ea.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus anterior că amplasarea elementelor scutului în România nu constituie o ameninţare imediată, dar Rusia s-ar putea retrage din noul START dacă rachetele interceptoare americane devin capabile să intercepteze rachetele strategice ruse, potrivit New York Times.

“Am notat că sistemul american nu va avea o capacitate strategică în primele etape. Vom vedea ce se va întâmpla apoi. Când şi dacă aceste sisteme capătă o capacitate strategică, vom vedea dacă apar riscuri pentru forţele noastre nucleare strategice”, a subliniat el.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, “echilibrul intereselor determină echilibrul stabilităţii strategice”. El a arătat că un factor de destabilizare ar putea fi “consolidarea unui arsenal de arme strategice ofensive nenucleare” sau înarmarea în spaţiu, scrie ITAR-TASS.

Lavrov a spus că principiul pe care s-au bazat negocierile pentru noul tratat START a fost acela al “securităţii egale şi indivizibile a părţilor”. Toată lumea va avea de câştigat dacă există o previzibilitate, a subliniat ministrul rus de externe, citat de ITAR-TASS.

Noul tratat START dintre Rusia şi SUA privind dezarmarea nucleară duce relaţiile dintre cele două foste inamice din Războiul Rece către un nou nivel de încredere, a apreciat şeful diplomaţiei de la Moscova. Tratatul, pe care preşedinţii rus şi american îl vor semna joi la Praga, “reflectă un nou nivel de încredere între Moscova şi Washington”, a declarat Lavrov.

SUA şi Rusia au anunţat la 26 martie că au încheiat negocierile pentru un nou tratat START, după ce precedentul acord privind dezarmarea nucleară expirase la 5 decembrie. Noul tratat START prevede limitarea la 1.550 a numărului de ogive nucleare deţinute de cele două puteri.

Cele mai citite

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă