22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialCiteşte aici integral motivarea arestării lui Vîntu

Citeşte aici integral motivarea arestării lui Vîntu

Arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian pentru 29 de zile s-a baza pe faptul că aceştia l-au ajutat material pe condamnatul Nicolae Popa, fugit în Indonezia, pentru a zădărnici şi îngreuna executarea pedepsei de 15 ani la care a fost condamnat în dosarul FNI- FNA, susţine instanţa Tribunalului Bucureşti.

Gradul de pericol social al celor trei inculpaţi este accetuat şi de faptul că aceştia au continuat să-l ajute pe Popa şi după ce a început urmărirea penală împotriva lor, tocmai pentru favorizarea infractorului, ceea ce denotă ” o sfidare a legii”, susţine instanţa de judecată.

Instanţa arată că pericolul social al faptelor de favorizarea infractorului “se răsfrânge asupra sistemului judiciar penal, care potrivit competenţelor legale trebuie să asigure efectivitate actului de justiţie”, ceea ce nu poate fi asigurată decât dacă persoana condamnată (Nicolae Popa, n.r.) execută pedeapsa.

Gravitatea concretă a fapteler pentru care sunt cercetaţi cei trei reiese din comportamentul acestora după începerea urmăririi penale, se arată în docment. “Tribunalul găseşte deosebit de relevant faptul că începerea urmăririi penale şi mai mult, luarea unei măsuri restrictive de libertate nu a avut nici un impact asupra atitudinii inculpaţilor faţă de normele penale şi ordinea de drept, norme pe care aceştia au ales să le ignore şi în continuare cu indiferenţă dar şi vădită desconsideraţie faţă de capacitatea organelor judiciare române de a-i trage la răspundere penală. Singurul efect al acestor măsuri a fost acela că cei trei inculpaţi şi-au luat anumite măsuri de precauţie la care Tribunalul a făcut deja referire anterior”, se arată în document.

Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au fost arestaţi preventiv, pe 10 septembrie, pentru 29 de zile, prin decizia Tribunalului Bucureşti, în dosarul fugii lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor. Recusul la decizia de arestare preventivă se va judeca miercuri.

România liberă vă prezintă textul integral al motivării.

Cele mai citite

Apel pentru justiție în dosarele crimelor de genocid și fratricid din 22-30 decembrie 1989 și 13-15 iunie 1990

Următorul document se adresează președintelui României Klaus Iohannis, liderilor coaliției de guvernare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, precum și ministrului Justiției Alina Gorghiu. Către Președintele României...

SUA se pregătesc pentru un val de căldură sufocant

Vaste regiuni din centrul şi estul Statelor Unite se pregătesc pentru un val de căldură sufocant săptămâna viitoare, cu temperaturi ce ar urma să...

VIDEO. Ciolacu, despre importanța militarilor pentru națiunea română. Ceremonii și demonstrații militare, la Buzău

Militarii reprezintă pilonii pe care se sprijină siguranţa şi suveranitatea naţiunii române, a declarat premierul Marcel Ciolacu.Şeful Executivului a participat, la Buzău, la ceremonia...
Ultima oră
Pe aceeași temă