17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialCine ii reprezinta pe contribuabili?

Cine ii reprezinta pe contribuabili?

In ultima sa conferinta de presa inainte de a se intoarce in anonimat, Cristian Adomnitei a facut cateva declaratii epocale. Deja presa a ras de zbuciumul saracului fost ministru: "Ca parlamentar, am votat dintr-un principiu in care cred, respectiv majorarea salariilor, insa, ca ministru, nu sunt de acord cu cuantumul majorarii". Intelegem de aici ca majorarea salariilor este un principiu in sine. Ciudata tara! Ai fi zis ca munca e un principiu, iar salariul – o rasplata a acestei munci, dar sa nu cerem prea mult de unde nu e nimic.

Votul lui Adomnitei nu are nici o scuza, dar nu trebuie sa uitam ca a existat acolo o unanimitate. El a doar a dat glas acum unei logici cu totul sucite: parlamentarul are datoria de a vota cresteri de salarii. As fi considerat ca Adomnitei reprezinta un accident istoric, dar acea unanimitate nu imi permite. Cum de au votat cu totii la fel? Nu s-a gasit macar unul singur care sa urce la tribuna si sa spuna: "De unde bani?" Aceasta intrebare simpla sta la baza economiei, acea stiinta care ne invata ca resursele sunt mereu limitate in raport cu dorintele.

Mi se va spune ca explicatia e simpla: parlamentarii sunt hoti sau imbecili ori amandoua. E prea simplu pentru a fi adevarat. Din pacate, mi se pare ca explicatia e mai complicata si situatia – mai trista. Daca doar parlamentarii ar fi problema, atunci am putea rezolva situatia in timp, pe masura ce vor fi inlocuiti. Dar nu e asa.
Ma uit la televizor la doi lideri sindicali care se cearta. Unul reprezinta profesorii. Spune ca a venit vremea sa se inceteze cu aceasta rusine, ca dascalii reprezinta sufletul acestui neam. stiti genul de vorbe pompoase imposibil de contrazis si fara legatura cu subiectul. Celalalt sindicalist reprezinta functionarii publici. si el zbiara si zice ca functionarii reprezinta baza statului, ca fara ei nu se poate misca nimic si, daca se vor supara, sunt in stare sa blocheze banii in trezorerii. Din fericire, cei doi nu sunt in acelasi studio, altfel s-ar parui.

 

Nici nu isi vorbesc direct decat atunci cand se jignesc. Fiecare isi peroreaza poezia. Scena nu este chiar atat de exceptionala, ba chiar reprezinta bine modul in care dezbatem finantele publice. Democratia liberala este o carcasa sub care ascundem corporatismul de stat. Fiecare categorie profesionala se organizeaza si se lupta pentru devalizarea bugetului. Bugetul ca o prada. Sindicalistul de la functionari spune ca nu are ce sa discute – 50% sau vor bloca toate fondurile statului. Celalalt mai ca il face nesimtit, ei au obtinut 50%, de ce se baga si functionarii in seama acum?
Presa nu face lucrurile mai bune, dimpotriva. Populistii au mare cautare. Daca nu esti de acord cu majorarea rapida a pensiilor, daca nu dai 50% marire la salariile bugetarilor, esti un om fara inima, esti o bestie. Ziaristul te intreaba gales: "Dar dumneavoastra nu ati avut profesori la scoala, nu aveti o mama pensionara, cum de va puteti suporta!?" Cam aceasta era atmosfera cand s-a votat legea in Parlament. Apoi a iesit Varujan Vosganian. Usor panicat, foarte nervos. Nu sunt bani la buget, sunteti nebuni? Aceiasi ziaristi inimosi intrebau acum politicienii: "Dom’le, de ce esti iresponsabil? Nu ti-e rusine?".

S-ar spune ca populismul a devenit norma sociala, e nevoie de gesturi disperate sa punem intrebari simple: "De unde bani?" Sindicalisti, ziaristi, parlamentari traiesc in iluzia infantila ca undeva, cumva, exista bani, trebuie doar sa-i ceri si vor veni. Doar oamenii rai si fara suflet nu ne lasa sa ne infruptam.
In aceasta atmosfera, cine-i reprezinta pe cei care platesc taxe? Noi nu avem sindicat. Suntem pretentiosi si partidele stiu ca nu ne pot cumpara, asa ca prefera sa se lupte pentru cei care asteapta halci din buget. Responsabilitatea fiscala nu e la moda.

 

Vreau sa vad un partid care va spune la alegeri: "Stimati contribuabili, vom cheltui banii dumneavoastra cu mare grija. Vom creste salariile bugetarilor si pensiile doar legat de cresterea veniturilor; vom scadea deficitul bugetar; vom adopta euro in 2014 si, daca nu reusim, ne facem harakiri; vom trimite sindicatele la plimbare si vom descentraliza invatamantul in mod real, astfel incat fiecare profesor sa fie platit de comunitatea locala in functie de cum munceste; vom interzice sindicalizarea functionarilor din trezorerii, astfel incat sa nu putem fi santajati; vom anula legea care creste din nou punctul de pensie in 2009 si vom acorda o crestere cat sa nu fie excedat fondul de pensii, deci fara transferuri de la bugetul de stat; vom lasa competitia libera intre asiguratorii privati de sanatate si casa de stat, inclusiv pentru atragerea contributiei obligatorii; vom construi autostrazi nu cu bani de la buget, ci pe banii firmelor care vor putea pune taxe de drum; nu vom mai acorda despagubiri sinistratilor daca isi construiesc casele in vaduri inundabile si vom ignora ziaristii care pun intrebari tampite despre buget. As vota un asemenea partid. stiti vreunul?

Cele mai citite

Ciolacu: Intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că "intenţia clară" a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei. Prezent la Braşov, unde...

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Ceremonia de finalizare a studiilor: Tradiții și simboluri ale maturității academice

Momentul absolvirii marchează o etapă definitorie în viața oricărui student, fiind punctul culminant al anilor de studiu și dedicare. Este ziua în care tradiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă