20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCIA a oferit companiei Blackwater un contract de 100 de milioane de...

CIA a oferit companiei Blackwater un contract de 100 de milioane de dolari în Afganistan

CIA a contractat firma de securitate Xe, fostă Blackwater, pentru a asigura paza intereselor sale din Afganistan şi din alte zone, a anunţat o sursă din industrie citată de Washington Post, transmite NewsIn.

Potrivit responsabilului, contractul CIA este în valoare de circa 100 de milioane de dolari. “Este pentru servicii de securitate …, servicii de pază în mai multe regiuni”, a spus sursa.

Alte două companii, Triple Canopy şi DynCorp International, au participat la licitaţie, dar au pierdut.

Dezvăluirea a intervenit la câteva zile după ce membrii unei comisii federale care anchetează contractorii din zonele de război au criticat Departamentul de Stat pentru că a acordat Xe un nou contract în valoare de 120 de milioane de dolari pentru a asigura securitatea consulatelor americane aflate în construcţie în Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al CIA, paul Gimigliano, nu a confirmat existenţa contractului, limitându-se să precizeze că personalul Xe nu va fi implicat în operaţiuni.

Blackwater a generat o polemică internaţională după ce contractori ai săi au fost implicaţi în septembrie 2007 într-un incident armat din Bagdad, soldat cu moartea a 17 civili şi rănirea altor 24. Incidentul a tensionat relaţiile dintre Irak şi Statele Unite.

Departamentul american al Justiţiei încearcă în prezent să aducă în justiţie cinci angajaţi Blackwater în legătură cu incidentul.

Cele mai citite

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă