22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialChetă publică pentru alte manuscrise Cioran

Chetă publică pentru alte manuscrise Cioran

Manuscrisele lui Emil Cioran cumpărate la o licitaţie din Paris de George Brăiloiu au ajuns vinerea trecută la Biblioteca Academiei Române.

 

„După inventarierea şi expertizarea tehnică a manuscriselor Cioran, în circa două – trei luni acestea vor fi expuse online pe site-ul Bibliotecii Academiei Române (BAR)”, a anunţat ieri Gabriela Dumitrescu, şeful Serviciului Manuscrise şi Carte Rară. Documentele au ajuns la Academie „direct din Franţa, vinerea trecută. Pentru prima dată o donaţie făcută Academiei Române a ajuns cu o maşină blindată şi însoţită de mascaţi. Vor fi păstrate într-o cameră blindată alături de manuscrise Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Liviu Rebreanu şi alţii”, a mai spus Dumitrescu.

Eleonora Cioran va dona Academiei toate manuscrisele familiei

Una dintre cele mai importante lucrări este manuscrisul volumului „Îndreptarul pătimaş”, acesta fiind „a şasea carte scrisă şi nepublicată a lui Emil Cioran”, după cum a explicat academicianul Eugen Simion, care a mai spus că a fost recent la Sibiu şi a vorbit cu Eleonora Cioran, cumnata filosofului: „Mi-a spus că familia este de acord să dăruiască, în continuare, Bibliotecii Academiei tot ce mai are în manuscris”. Astfel, Academia Română poate să publice în Ediţia Pleiade toate scrierile din „perioada românească” ale lui Emil Cioran, urmând ca, în funcţie de sursele financiare, documentele să fie publicate în facsimil, la fel cum s-a procedat şi în cazul Caietelor lui Mihai Eminescu.

Pe de altă parte, Eugen Simion a mai spus că la Paris se pregăteşte scoaterea la licitaţie a unui alt lot de scrieri Cioran, din perioada franceză, descoperite de femeia de serviciu din imobilul în care a locuit filosoful şi că ştie că preţul de pornire s-ar putea situa în jurul sumei de 1,3 milioane euro. Acestea ar fi singurele pe care românii ar mai putea încerca să le cumpere, dar „mă tem că astfel de oameni generoşi nu mai avem”, a precizat Simion referindu-se la gestul de „mare bun simţ” al lui George Brăiloiu, acela „de a-şi cheltui o parte din avut pentru a achiziţiona aceste manuscrise şi de a le dona Academiei Române”.

Acad. Florian Filip, directorul bibliotecii, a sugerat că dacă sunt informaţi şi sensibilizaţi, românii poate ar fi dispuşi să facă o colectă publică pentru a fi cumpărate, cu sprijinul statului român şi aduse în ţară, după modelul „Un leu pentru Ateneu”.

Eugen Simion a mai precizat că în Franţa vor fi publicate în curând manuscrisele franceze ale lui Cioran, acestea urmând să rămână „definitiv în Franţa”.

Istoric

Povestea manuscriselor

Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la licitaţia organizată în 7 aprilie, la Paris. Prin licitarea fiecărui obiect în parte, în final întreaga sumă a ajuns la 406.000 euro, fără taxe, adică în total 507.500 de euro. La câteva zile, în 12 aprilie, Brăiloiu a anunţat că va dona întregul lot Bibliotecii Academiei Române, gest pentru care a fost distins cu diploma Meritul Academic.

Tot cumpărătorul a asigurat şi transportul în ţară, delegând o persoană pentru inventarierea şi ambalarea fiecărui obiect în parte.

Printre obiectele licitate s-au numărat „Îndreptarul pătimaş” (143 pagini), „Cartea amăgirilor” (150 pagini), „Lacrimi şi sfinţi” (in folio, 187 pagini), două file de manuscris din „Concepţia tragică”, Diploma de bacalaureat (1928) şi Diploma de licenţă în filosofie şi litere (1932), un paşaport şi cărţi de identitate, legitimaţii de student de la Sorbona şi din Germania, acestea fiind expuse ieri la sediul bibliotecii. Au mai fost licitate câteva pagini disparate din „Schimbarea la faţă a României”, „Adolescenţa”, „Tragicul cotidian”, „Jansenismul”, „Pamflet şi pamfletar”, numeroase cărţi poştale, foarte multe scrisori adresate părinţilor şi alte documente.

Scriitorul român Emil Cioran, ale cărui opere au fost scrise majoritar în limba franceză, ar fi împlinit vârsta de 100 de ani pe 8 aprilie.

Cele mai citite

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...

Care este valoarea lunară a celor 4,74 de milioane de pensionari și care este cea mai mică pensie

Un număr de 4.747.604 de pensionari era înregistrat în mai 2024 în România, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

VIDEO. EURO 2024. Olanda trece la limită de Polonia

Selecționata Olandei a obținut o victorie importantă în primul meci din Grupa D a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, învingând naționala Poloniei...
Ultima oră
Pe aceeași temă