12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCelebritati - Harold Becker

Celebritati – Harold Becker

"Un thriller trebuie sa lase permanent impresia ca satisface asteptarile audientei numai pentru a le rasturna in urmatorul moment", considera Harold Becker, regizorul filmului. Pentru cei care savureaza suspansul, Becker a realizat intr-o cariera de peste 30 de ani unele dintre cele mai reusite filme de suspans, lasand in memoria publicului personaje unice, perfect definite.

Nascut la New York in 25 septembrie 1950, Harold Becker s-a orientat mai intai spre o cariera de pictor si ilustrator. Este doctor in istoria artei al unei prestigioase scoli de design si arhitectura – Pratt Institute. Interesul sau s-a focalizat pe stilism si fotografie, domenii in care si-a castigat initial reputatia.

Si-a inceput cariera in cinematografie prin realizarea de numeroase documentare, scurtmetraje si reclame. La 20 ani, Harold Becker a parasit Statele Unite pentru a se stabili in Anglia. Aici a filmat primul sau lungmetraj, "The Ragman’s Daughter" (1972). Prezentat la Festivalul de la Venetia, filmul, care urmareste un cuplu de raufacatori, a cunoscut ceva succes din partea criticii si a publicului. I-au trebuit sapte ani lui Becker pentru a realiza un al doilea lungmetraj, bazat pe romanul lui Joseph Wambaugh, care i-a oferit toate drepturile dupa ce i-a vazut primul film. "The Onion Field" (1979), cu James Woods in rolul principal, foloseste o tehnica documentara proprie regizorului. Aceasta il va introduce pe Becker intr-un gen pe care rareori il va parasi: filmul noir.

In 1980 continua colaborarea cu Wambaugh, caruia ii adapteaza romanul "The Black Marble", evocand o poveste de dragoste intre doi politisti. In 1981 apare pe piata cu excelentul "Taps", critica virulenta asupra modului traditional de functionare a academiilor militare americane. Filmul il are pe George Scott in rolul principal, alaturi de alti doi actori debutanti si promitatori – Sean Penn si Tom Cruise.

Harold Becker are o intuitie speciala de a depista noi talente, pe care o pune in practica si atunci cand semneaza "Vision quest" (1985), cu talentata Linda Fiorentina.

Il regaseste apoi pe James Woods, care, impreuna cu Sean Young, interpreteaza un cuplu cazut in deriva drogurilor in "The Boost". Despre acest film s-a vorbit mai mult din cauza relatiei conflictuale dintre cele doua staruri (care s-au despartit cu scandal dupa o relatie destul de scurta), decat pentru calitatile sale.

Dar Becker continua in 1989 cu thriller-ul "Cand dragostea ucide", film cu suflu accelerat, care confera o alta turnura carierei lui Al Pacino. El are aici rolul politistului aflat in fata unei anchete dificile si sufocat de probleme conjugale.

Cu "Malice" ("Obsesii fatale" – 1993), Harold Becker reface un film de suspans reusit, lucru pe care il datoreaza in mare masura celor trei actori de top – Alec Baldwin, Nicole Kidman si Bill Pullman.

In 1995 Becker parasea filmul noir si se lasa antrenat in mediile politice semnand "Primaria", alaturi de Al Pacino si de John Cusack. Cei doi formeaza o echipa formidabila, care trebuie sa faca fata crimelor, saraciei si politicii urbane.  

Dupa "Nume de cod: Mercury" (1998), filmeaza cu alte doua staruri (John Travolta si Vince Vaughn) "Dusmanul fiului meu", in 2001, despre un barbat care afla adevaruri inspaimantatoare legate de proaspatul tata vitreg al baiatului sau. Harold Becker a reaparut in 2009 cu drama "Rape: a Love Story", dupa cartea omonima semnata de Joyce Carol Oates. In acest film, Samuel L. Jackson este un politist ce ii ofera sprijin unei mame violate brutal si fiicei acesteia, care a fost martora agresiunii.

In planurile regizorului exista si ideea de a adapta celebrul film politist francez din 1956 "Du riffi chez les hommes", avandu-l in rolul principal pe Al Pacino.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă