21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCea mai scumpa gigacalorie din tara la Sebis

Cea mai scumpa gigacalorie din tara la Sebis

Peste 40 de familii din orasul aradean Sebis refuza sa se mai branseze la sistemul de incalzire, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC) a anuntat ca in oras energia termica va fi cea mai scumpa din tara. Potrivit ANRSC, pretul local maxim de referinta a fost stabilit pentru localitatea Sebis la nivelul de 258,84 RON/gigacalorie, inclusiv TVA.
In oras, energia termica este furnizata pentru un numar de zece garsoniere, cu un consum total de 48 gigacalorii.
Potrivit viceprimarului din Sebis, Radu Demetrescu, calcularea pretului a fost o greseala si in urmatoarele zile va fi corectata, insa, in aceste conditii, este greu sa ii mai convinga pe oameni sa se racordeze la sistemul centralizat de incalzire. “Calculele au ajuns gresite la Bucuresti. Cei de la societatea “Termoconstruct”, firma care se ocupa de distributia energiei termice in oras, au trimis datele, eronat, la Bucuresti si de acolo a pornit totul. Anul trecut, intr-adevar, pretul a fost mare din cauza ca am folosit un cazan pe motorina, insa acum am mai cumparat un cazan pe lemne, ceea ce va reduce semnificativ pretul. In plus, vom acorda subventii de 30 la suta locuitorilor celor 10 garsoniere bransate pana in prezent”, a spus reprezentantul Primariei.
Radu Demetrescu a adaugat ca a purtat o discutie cu responsabilii ANRSC, carora le-a explicat ca in Sebis energia termica este furnizata pentru un numar de zece garsoniere. “Dupa discutiile purtate, urmeaza sa supunem votului consilierilor locali un proiect de hotarare prin care sa se aprobe un pret de facturare apropiat de nivelul de 107,5 RON/gigacalorie. De asemenea, vom aproba si cresterea subventiilor pentru populatie de la 10 la suta la 30 la suta, ceea ce va duce la un pret mai mic decat in municipiul Arad”, a mai afirmat viceprimarul.
“Noi le explicam ca s-a mai montat un cazan pe lemne la societatea de incalzire si ca e mai bine sa se incalzeasca civilizat. Totusi, traim intr-un oras si nu e normal ca in curtea blocurilor sa existe depozite de lemne. Insa, ei sunt speriati acum dupa vehicularea preturilor si manifesta reticenta”, a adaugat Demetrescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă