20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Ce spune președintele CCR și CSM despre Legea Big Brother

UPDATE: Ce spune președintele CCR și CSM despre Legea Big Brother

UPDATE 12.13: 

Declarațiile procurorului general al României, Tiberiu Nițu:

  • Se așteaptă ca potrivit procedurii să se solicite, conform procedurii, avizul CSM.
  • De principiu, accesul la astfel de date este de preferat a fi posibil cu avizul judecătorului.
  • Nevoia vine din garantarea drepturilor persoanei la viață intimă, inviolabilitatea corespondenței si singura modalitate este avizul judecătoresc.
  • Avem instrumentele necesare, dar e loc de mai bine, tot timpul ne dorim ca ancheta să fie eficientă și pentru îmbunătățirea eficienței este important să avem toate instrumentele de care avem nevoie.
  • Sunt anumite categorii de infracțiuni pentru care, în vederea dovedirii infracțiunii e nevoie să accesezi ce s-a întâmplat în trecut. Pentru viitor avem instrumente care ne sprijină foarte mult. Problema este la faptele din trecut, aici avem nevoie de instrumente care să ne ajute.
  • Nu am constatat o creștere a numărului de dosare pentru terorism în România.

UPDATE 12.00: Judecătorul Horaţius Dumbravă a susţinut joi, în şedinţa plenului, că CSM trebuie să susţină necesitatea autorizării prealabile a unui judecător pentru acces la datele necesare identificării unui abonat chiar şi de către un serviciu de informaţii sau alte instituţii publice, scrie Mediafax.

"Este necesar un control judecătoresc prealabil accesării datelor. Această lipsă de prevedere din textul legii lasă semne de îndoială cu privire la protejarea interesului public şi dreptul la viaţă privată, intimă şi de familie", a susţinut Dumbravă, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în timpul discuţiilor despre legea "Big Brother".

Dumbravă a spus că nu a fost solicitat avizul CSM cu privire la implicarea autorităţii judecătoreşti în cazul Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

El a arătat că CSM ar trebui să ceară preşedintelui Klaus Iohannis, în funcţia de decizia pe care Curtea Constituţională o va da, să nu promulge proiectul de lege privind securitatea cibernetică şi să solicite Parlamentului să discute toate legile privind comunicaţiile electronice în regim de urgenţă, pentru a nu exista sincope de reglementare între aceste proiecte de lege.

—–

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) a declarat, joi, că legile ”Big Brother” au fost verificate în vara lui 2014 și au fost declarate neconstituționale, iar reglementarile in acest domeniu ar trebui sa respecte drepturile si libertatile fundamentale, conform Hotnews.

"Daca legile acorda suficiente garantii pentru respectarea textelor din Constitutie care se refera la secretul corespondentei si dreptul la viata privata si asa mai departe, noi nu avem nimic impotriva sa faca ce vor ei, numai sa apere tara de terorism", a aratat Zegrean.

Premierul Victor Ponta sustine ca este necesara o noua legislatie care sa respecte decizia Curtii Constitutionale in ceea ce priveste tema retinerii datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice destinate publicului.

"Intalnirea este convocata de vicepremier, de domnul Gabriel Oprea, care are si atributii pe zona de ordine publica si siguranta nationala si este legata de ceea ce trebuie sa facem in baza deciziei Curtii Constitutionale, si anume Guvernul sa transmita catre Parlament o noua legislatie care sa respecte decizia Curtii Constitutionale", a declarat Victor Ponta pe 8 ianuarie, intrebat despre intalnirea convocata in regim de urgenta la Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI).
 
 

MSI a convocat pe 8 ianuarie, la sediul institutiei, in regim de urgenta, grupul de lucru interinstitutional pe tema retinerii datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de servicii de comunicatii din Romania, in contextul ultimelor amenintari din Statele Membre UE si al recentului atentat cu caracter terorist din Franta.

In data de 1 septembrie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit ca organele judiciare si cele cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu mai au acces si nu mai pot utiliza datele obtinute si stocate in baza Legii 'Big Brother', pana la adoptarea de catre Parlament a unui nou act normativ privind retinerea datelor.

CCR a publicat la acel moment motivarea deciziei din 8 iulie prin care a fost declarata neconstitutionala Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă