24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialCE propune liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova

CE propune liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova

Comisia Europeană a propus miercuri liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din R. Moldova deţinători ai unui paşaport biometric care călătoresc în spaţiul Schengen, informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles, informează Agerpres.

‘Sunt foarte încântată să propun liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric. Vreau să felicit autorităţile din Moldova pentru eforturile lor de a implementa reforme-cheie şi importantele lor realizări’, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

La rândul său, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, şi-a exprimat satisfacţia că CE a putut face propunerea în ajunul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde R. Moldova ar urma să parafeze acordurile de asociere şi de liber schimb. ‘Acestea sunt borne semnificative pe drumul Moldovei spre o mai strânsă asociere politică şi integrare economică cu Europa şi unele care vor aduce beneficii tangibile pentru cetăţenii moldoveni’, a afirmat comisarul Fule.

CE a prezentat raportul privind îndeplinirea de către R. Moldova a tuturor condiţionalităţilor din Planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor la 15 noiembrie, în ziua în care preşedintele Jose Manuel Barroso a avut o întâlnire trilaterală cu premierul român Victor Ponta şi premierul R. Moldova, Iurie Leancă. Cu acel prilej, executivul comunitar informa că va veni cu o propunere în privinţa liberalizării vizelor imediat după summitul PaE de la Vilnius.

Conform comunicatului dat publicităţii miercuri, propunerea vine în urma implementării cu succes a tuturor condiţionalităţilor din Planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor de către Republica Moldova.

Propunerea va fi discutată acum de Parlamentul European şi de Consiliu, Comisia afirmând că ar considera ‘binevenit’ un acord înainte de finalul actualei legislaturi a PE.

Numărul aplicanţilor pentru vize Schengen pe termen scurt din R. Moldova a rămas stabil în ultimii trei ani, oscilând între 50.000 şi 55.000, notează executivul comunitar. În acelaşi timp, rata de refuz a solicitărilor de vize a scăzut de la 11,4% în 2010, la 6,5% în 2012.

Cele mai citite

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

David Popovici, victorie în finala de 100 metri liber a concursului Mare Nostrum de la Barcelona

Înotătorul român David Popovici, dublu campion european la 100 şi 200 m liber, s-a impus în finala probei de 100 m liber a concursului...

Guvernul taie posturi la Ministerul Justiției. Ce salarii și ce sporuri au consilierii

Executivul are pe ordinea de zi a ședinței din 30 mai 2024 o Hotărâre de Guvern prin care desființează patru posturi din organigrama Ministerului...
Ultima oră
Pe aceeași temă