33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCe au în comun Dominique Strauss-Kahn şi Bill Clinton

Ce au în comun Dominique Strauss-Kahn şi Bill Clinton

Cele două chestiuni sunt, la prima vedere foarte diferite, însă modul în care atât fostul preşedinte al Statelor Unite, Bill Clinton, ct şi fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, s-au căit la televizor seamănă nespus de mult, scrie cotidianul francez Le Monde.

Duminică seara, după intervenţia televizată pe care a avut-o DSK la TF1, comentatorii s-au grăbit să observe că multe sintagme ultilizate de fostul şef al FMI păreau să fie un ecou al intervenţiei din 17 august 1998 a fostului preşedinte american.

Explicaţiile lui Clinton

Pe 17 august 1998, Bill Clinton a apărut la televizor pentru a explica, în faţa camerelor de luat vederi şi în faţa milioanelor de telespectatori, relaţia sa cu Monica Lewinsky, o stagiară la Casa Albă. „Afacerea Lewinsky” sau „Monicagate” izbucnize cu şapte luni înaintea acestui interviu dat de preşedintele american. La acea vreme, potrivit zvonurilor, Bill Clinton ar fi întreţinut relaţii intime cu Monica Lewinsky între 1995 şi 1997. Pe 21 ianuarie 1998, în faa unui juriu şi în timp ce se afla sub jurământ, Bill Clinton neagă aceste fapte.

Dar pe 28 iulie 1998, procurorul care se ocupa de anchetă, Kenneth Starr, obţine o mărturie din partea Monicăi Lewinsky, în schimbul acordării imunităţii. În numai câteva zile, Bill Clinton se vede obligat să îşi revizuiască strategia de comunicare: pe 17 august, preşendintele american se adresează direct naţiunii şi recunoaşte că a avut relaii sexuale cu Monica Lewinsky.

Totuşi, amintesc jurnaliştii francezi, trebuie menionat că, „afacerea Lewinsky”, spre deosebire de „afacerea DSK”, nu a avut nici o componentă penală şi nici nu a presupus raporturi sexuale forţate. În această privinţă, cele două cazuri diferă în mod fundamental, dar pe de altă parte, cele două persoane vizate au fost nevoite să-şi ceraă scuze publice, la televizor.

Iar câteva elemente s-au regăsit în ambele discursuri, vi le prezentăm în continuare:

„O relaţie nepotrivită”

Printre primele cuvinte pe care le-a rostit DSK la interviul de la TF1 a fost faptul că a fost mai mult decât o „relaţie nepotrivită”.

DSK: „Ceea ce s-a întâmplat, a fost nu numai o relaţie nepotrivită ci mai mult decât atât. O greşeală”.

Bill Clinton, la rândul său a folosit aproape aceleaşi cuvinte:

Clinton: „Am avut o relaţie cu domnişoara Lewinsky care nu era potrivită. De fapt, a fost un lucru rău”.

Regretele faţă de apropiaţi

Domnul Strauss-Kahn menţionează apoi, rapid, familia şi apropiaţii şi spune cât de rău i-a părut că i-a făcut să sufere. Apoi moderatoarea l-a întrebat dacă a avut o relaţie „contra cost” cu Nafissatou Diallo, camerista de la hotelul din New York: DSK răspunde laconic şi caută să evite aspectele juridice ale subiectului – prostituţia fiind interzisă în statul New York – şi revine asupra asectului moral al afacerii.

DSK: “O greşeală faţă de soţia mea, copiii mei, prietenii mei. Dar, în aceeaşi măsură este o greşeală în faţa francezilor care şi-au pus în mine speranţa unei schimbări”.

DSK: “Nu, nu a fost o relaţie plătită. A fost o slăbiciune? Cred că a fost mai mul;tdecât o slăbiciune, cred că a fost o greşeală morală şi nu sunt mândru de acest lucru. O regret foarte mult, am regretat-o în toate aceste zile, de-a lungul celor patru luni şi cred că nu am încetat încă să o regret”.

Bill Clinton a insistat şi el asupra faptului că regretă că i-a angrenat şi pe apropiaţii săi în acest scandal. Dar preşedintele american făcea atunci referiri nu la o relaţie sexuală cu Monica Lewinsky ci la faptul că a minţit sub jurământ:

Clinton: “Am înşelat publicul, inclusive e soţia mea. Regret nespus de mult”.
Apoi, Clinton nu vorbeşte de “mândrie” ci de “ruşine” şi spune că a minţit pentru a se “proteja de ruşinea propriei conduite”.

“Atacurile teribile” şi tonul solemn

Strauss-Kahn a povestit şi despre arestarea sa care a avut loc pe 14 mai şi despre perioada în care presa, comentatorii şi analiştii politici au vorbit excesiv despre aceast scandal. Adoptând un ton solemn, îşi aminteşte că a pierdut foarte mult prin implicarea în scandal.

DSK: “În acest scandal, am trăit o mulţime de lucruri violente, da. Atacuri teribile. Şi am pierdut foarte mult, chiar dacă alţii, în alte circumstante, ar fi pierdut şi mai mult decât mine.”

Bill Clinton, la rândul său, s-a luat de ancheta făcută de procurorul Kenneth Starr, şi a folosit un ton solemn, făcând chiar referiri la Dumnezeu.

Clinton: “Ancheta independentă s-a extins apoi la colaboratorii şi prietenii mei, apoi la viaţa mea privată. şi chiar ancheta în sine face obiectul uni anchete. Aceasta a durat prea mult, a costat prea mult şi a rănit prea multe persoane nevinovate”.

Clinton: “Acum, această problemă este între mine şi cele duă persoane pe care le iubesc cel mai mult – soţia şi fiica mea- şi Dumnezeu. Trebuie să repar acest lucru şi sunt pregătit să fac tot ceea ce este necesar pentru acest lucru”.

Spre sfrşitul intreviului, atât DSK cât şi Bill Clinton, au revenit la o retorică oficială amintindu-le francezilor, şi respective americanilor, că există probleme mult mai importante decât scandalurile în care cei doi au fost implicaţi.

DSK: “Cred că situaţia este foarte serioasă. ţinând cont de problema ecologiei, problemă care este cea mai serioasă pentru generaţiile de acum şi dacă nu vom reacţiona repede, în 25 de ani, Europa va un pământ pustiit”.

Clinton: “Acum este momentul perfect pentru a întoarce pagina. Avem probleme importante de rezolvat, oportunităţi reale de soluţionat, probleme reale de securitate de înfruntat”.

Cele mai citite

Cel mai persistent parfum pentru femei

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă