22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCCR: Refuzul Senatului de a redacta hotărârea în cazul Şova, conflict de...

CCR: Refuzul Senatului de a redacta hotărârea în cazul Şova, conflict de natură constituţională. Sesizarea lui Iohannis, respinsă

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, miercuri, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între ÎCCJ şi Senat, declanşat de refuzul Senatului de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului, relatează Mediafax.

Curtea Constituţională precizează în decizie că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.

Citește și: Zegrean: În cazul lui Dan Șova se mai pot face multe

Sesizarea lui Iohannis a fost respinsă de către completul de judecată. 

”Curtea a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public- Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaţilor şi a Senatului de a modifica dispozițiile art.24 din Legea nr.96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, respectiv dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului”, potrivit unui comunicat al CCR. 

În ceea ce privește sesizarea PNL de neconstituționalitate a art. 173 din Regulamentul Senatului, Plenul Curții Constituționale a considerat că este inadmisibilă.

” În aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.c) din Constituţia României şi al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere sesizarea referitoare la neconstituționalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, sesizare formulată de un număr de 43 senatori. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins, ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate având ca obiect dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului”, se arată în comunicatul citat. 

Decizia CCR este definitivă. 

Citește și: Tăriceanu: Votul în cazul lui Dan Șova nu se va relua

Potrivit președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, decizia Senatului este de neîncuviințare a solicitării justiției pentru că se ia în calcul legea de la momentul respectiv. Președintele CCR a mai declarat că decizia poate fi atacată.

Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii a fost transmisă Curţii Constituţionale după ce, în 25 martie, Senatul nu a încuviinţat cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de avizare a arestării preventive a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat CC cu privire la faptul că Senatul a respins solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova, fără a emite o hotărâre şi după ce majoritatea senatorilor prezenţi, în condiţii de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor. Din cele 151 de vorturi exprimate atunci în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni “pentru”, 67 “contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

CCR a judecat miercuri dacă a existat un conflict juridic de natură constituțională, miercuri, în plenul Senatului când a fost exprimat votul în cazul senatorului PSD Dan Șova. 

“În ziua de 26 martie 2015, Curtea Constituțională a României a înregistrat cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte și Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte. Cererea a fost formulată de Presedintele României. De asemenea, s-a înregistrat și sesizarea cu privire la neconstituționalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, formulată în condițiile art.146 lit. c) din Constituția României, republicată, depusă la Curtea Constituțională în ziua de 26 martie 2015. Ambele sesizări au primit termen de solutionare data de 8 aprilie 2015”, precizează Curtea într-un comunicat transmis presei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă