20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCât plătesc italienii pentru salariile funcţionarilor publici

Cât plătesc italienii pentru salariile funcţionarilor publici

În Italia, jumătate de milion de persoane ar fi trebuit teoretic să fie în slujba cetăţeanului, dar în realitate sunt în slujba politicii ca scop în sine, a ”castei”, scrie Il Giornale, citat de Agerpres.

Casta parlamentarilor, consilierilor, primarilor, preşedinţilor şi comunităţilor montane include 150.000 de persoane, cifră care se extinde la alte 300.000 dacă se are în vedere excesul de funcţii, de la firme de consultanţă şi servicii la organele administrative. Costul acestora s-a menţinut invariabil, oficial în jur de 2 miliarde de euro. Având în vedere că nu este uşor să se cunoască numărul de reuniuni ale comisiilor, consiliilor de circumscripţie care dau dreptul la compensaţii pentru prestaţie, se presupune o cifră mai mare, apropiată, dacă nu chiar depăşind, 3 miliarde de euro.

”Armata roşie” a sectorului public depăşeşte un milion de angajaţi, dacă se adăugă aici şi sistemul de gestiune administrativă a parcurilor, asociaţiile de recuperare sau societăţile municipalizate. Această situaţie a permis preşedintelui asociaţiei patronale Confindustria, Emma Marcegaglia, să afirme că ”politica este singurul sector care nu cunoaşte nici criza nici disponibilizările”.

O mie de parlamentari, o mie de consilieri regionali, 119.000 de consilieri de primării, 25.000 de consilieri de circumscripţie şi de comunităţi montane – este vorba de un adevărat coşmar, din care Italia poate ieşi cu greu, este de părere Il Giornale.

Legea prevede ca localităţile cu o populaţie peste 100.000 de locuitori să nu aibă mai mult de opt asesori. La Roma sunt 12, în timp ce în capitala Lombardiei, Milano, sunt 16, chiar dacă primarul Letizia Moratti a anunţat că de anul viitor se vor opera reduceri consistente.

În plus, nu e tocmai normal ca o localitate cu 228 de suflete cum este Roccafiorita, din provincia Messina, să aibă un primar, un viceprimar, trei asesori şi nu mai puţin de 12 consilieri. 7,5% din populaţia acestei localităţi are un venit suplimentar provenind din politică.

Până când va fi elaborată Harta Autonomiilor locale a ministrului simplificării administrative, Roberto Calderoli (Liga Nordului, partid antiimigranţi), care să opereze reducerea mini-provinciilor şi a altor instituţii inutile, se va putea trece totuşi la abolirea unor asesorate precum Asesoratul economiei diferite şi pentru stilurile de viaţă conştiente, aprobat recent de guvernatorul ecumenic al Liguriei, Claudio Burlando. Sau Asesoratul pentru pace şi iertare al adunării regionale toscane, asesoratul mediului şi participării primului municipiu al Romei, cel al centrului istoric. Sau comisiile de consiliere ale regiunii Molise pentru instabilitate hidrogeologică, privind gripa porcină şi chiar probleme ale familiei care, pentru o administraţie locală cu mai puţin de 400.000 de locuitori, ar putea fi desfiinţate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă