23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCât durează să faci din femeie bărbat? 14 ore

Cât durează să faci din femeie bărbat? 14 ore

După 35 de ani de chin, o femeie căreia natura i-a greşit cromozomii, a reuşit să îşi schimbe sexul şi să devină bărbat. Este a şasea operaţie de schimbare de sex făcută unui transsexual în România, dar prima realizată de medicii de la Spitalul de Arşi din Bucureşti. De data aceasta, medicii au transformat o femeie într-un bărbat, mai exact i-au extirpat uterul, ovarele, vaginul şi, în loc de acestea, i-au construit un penis şi testicole din silicon. Până ieri, predominante au fost intervenţiile de transformare a bărbaţilor în femeie.

Avea sânii mici de la tratamentele hormonale

„Pacientul a venit la noi în mai pentru o primă etapă a intervenţiei, iar trăsăturile masculine erau deja formate. Avea barbă, sânii I se retrăseseră de la tratamentele hormonale, iar vocea suna bărbăteşte, deşi ceva mai subţire”, a povestit medicul Cristian Niţescu, cel care a coordonat echipele de chirurgi.

Intervenţia a necesitat un an de pregătiri minuţioase, a durat 14 ore şi a implicat două echipe operatorii, formate din urologi, chirurgi, plasticieni, anestezişti. „În prima etapă a intervenţiei, i-am scos vaginul, iar în următoarea i-am construit pensiul dintr-un lambou (n.r.bucată de piele şi carne, ce conţine artere, vene şi nervi ) de pe antebraţul drept. Urmează ca într-o viitoare fază operatorie să-I „armăm” pensiul cu os, să i-l facem funcţional. Totodată, trebuie să îl ajutăm să capete sensibilitate la nivelul glandului”, a explicat, pe scurt, medicul Cristian Niţescu.

Viaţa sexuală, sub semnul întrebării

Deşi medicii i-au explicat pacientului că operaţia de schimbare de sex nu îi va garanta şi o viaţă sexuală prodigioasă, acesta şi-a menţinut decizia şi a semnat pentru toate complicaţiile care ar putea să apară după operaţie. „Pentru acest pacient a fost foarte important să nu mai aibă vagin şi să poată să urineze din picioare. Nu-l interesează să poată să ejaculeze sau să insemineze. Este un pacient care până acum a trăit cu un creier de bărbat într-un corp de femeie”, a explicat medicul Gabriel Mitulescu care a făcut parte din echipa operatorie.

Transexualitatea este o stare de boală, dată de mai multe defecte genetice, spun medicii. „Nu este o afecţiune psihiatrică şi, ca atare, tratamentul potrivit este cel chirurgical şi endocrinologic”, a explicat medicul Gabriel Mitulescu. Timp de mai multe decenii, transexualismul a fost considerat o afecţiune mentală, dar s-a constat că tratamentele psihiatrice nu ajută. În toate ţările civilizate se practică acum operaţiile de schimbare de sex, cele mai performante clinici fiind în Olanda şi Thailanda. Intervenţia de schimbare de sex de la femeie la bărbat este una dintre cele mai complexe operaţii reconstructive. Dacă în Olanda, există clinici în care medicii se ocupă doar de astfel de intervenţii, în România operaţiile de acest fel sunt extrem de rare. Şi nu doar pentru faptul că sunt extrem de laborioase, ci şi pentru că necesită acordul justiţiei şi o mulţiume de avize din partea psihiatrilor şi medicilor legişti. În acest caz, pacientului i-au trebuit cinci ani să îşi obţină toate documentele.

 

Diagnostic rar

Dintr-un milion de oameni, unul se naşte transexual

Frecvenţa transexualităţii în populaţie este destul de mică: la băieţi este de 1/400.000, iar la fete de 1/ 1.000.000. Sorin Florin Raţiu este primul român care şi-a făcut operaţie de schimbare de sex, după 1990, însă după 16 ani de la intervenţie s-a răzgândit şi a cerut medicilor să îl facă din nou femeie. Totuşi, astfel de operaţii se făceau şi în perioda comunistă, însă nu erau mediatizate, întrucât dăunau „sănătăţii maselor”. Potrivit statisticilor Institutului de Medicină Legală, 15 persoane şi-au căpătat în perioada comunistă dreptul de a-şi schimba sexul. Transexualii nu ar trebui confundaţi cu travestiţii sau transgenderii. Primii se îmbracă episodic în haine specifice sexului opus, iar transgenderii îşi schimbă cu regularitate genul social, fără a trece definitive prin operaţie, de partea unui sex. Astfel, doar transexualilor li se permite operaţia de schimbare de sex.

Mentalităţi

Discriminarea i-a făcut pe transexuali paria ai societăţii

În România, persoanele transsexuale sunt nevoite să îşi facă operaţie pentru a-şi putea schimba actele (certificat de naştere, bulletin, diplome etc). În lipsa unor acte corespunzătoare, mulţi transexuali au probleme reale la angajare. „Ni s-au raportat nenumărate cazuri în care femei transsexuale absolut autentice în infăţişarea lor au aplicat pentru funcţii în companii, interviul mergând bine până în momentul prezentării documentaţiei ce implica numele şi sexul, moment în care atitudinea potenţialilor angajatori s-a schimbat radical”, ne-a scris într-un email Ella Ştefănescu, directorul Transgender Support România, organizaţie ce sprijină dreptul persoanelor transgender.

Pentru că sunt scumpe, iar în România se fac extrem de rar, operaţiile de schimbare de sex nu sunt la îndemâna tuturor transexualilor. „Mulţi dintre ei rămân astfel nişte paria ai societăţii şi apelează la meserii «murdare». Din nefericire majoritatea femeilor transsexuale din România se întreţin din prostituţie, trebuie să renunţe la studii din cauza stigmatizării şi sunt împinse de societate spre cercurile sale extreme şi invizibile”, atrage atenţia Ella Ştefănescu.

Comunitatea transsexuală din România este formată din oameni care provin din toate păturile sociale, ţin să precizeze reprezentanţii ei. „Avem profesori trans, medici trans, oameni de afaceri. N-ar trebui să judecăm o comunitate după câteva exemple eşuate care apar la televizor. Este momentul ca societatea să înţeleagă că transsexualismul nu înseamnă patologie psihiatrică, ci somatică, adica defectul nu este unul al minţii, al psihicului, ci al corpului”, mai scrie Ella Ştefănescu.

Cele mai citite

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă