27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialCasa Albă insistă pe interesul său pentru Parteneriatul Trans-Pacific

Casa Albă insistă pe interesul său pentru Parteneriatul Trans-Pacific

Preşedintele american, Barack Obama, a discutat luni dimineaţă cu consilierii şi membrii guvernului despre dosarul în cauză, la mai puţin de o săptămână după ce, cu prilejul unei întâlniri la Singapore a miniştrilor comerţului, nu s-a putut ajunge la un acord.

TPP ‘rămâne o mare prioritate pentru preşedinte, din cauza beneficiilor economice care decurg din acesta’, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, conform Agerpres.

‘Congresul şi americanii aşteaptă multe de la TPP’, potrivit lui Carney, ‘iar administraţia este hotărâtă să obţină cea mai bună piaţă posibilă’ în termenii negocierilor.

Statele Unite, iniţiatorii acestui proiect menit să totalizeze 40% din Produsul Intern Brut global, doreau ca acordul să fie încheiat până la sfâşitul anului.

TPP reuneşte, în faza iniţială a proiectului, Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, Statele Unite şi Vietnam.

Un mare absent, şi anume China, în timp ce, după preluarea puterii, preşedintele Barack Obama a ridicat la rang de prioritate a politicii externe creşterea prezenţei comerciale, diplomatice şi militare a ţării sale în Asia.

Discuţiile trenează având în vedere complexitatea deschiderii anumitor pieţe, în special în cazul Japoniei.

Săptămâna trecută, participanţii la reuniunea de la Singapore au recunoscut că Parteneriatul Trans-Pacific va fi încheiat după 31 decembrie 2013.

Cele mai citite

Spațiul aerian al Suediei a fost încălcat de un avion militar rusesc, afirmă forțele armate

Un avion militar rusesc a fost întâmpinat de avioane de vânătoare suedeze după ce a încălcat pentru scurt timp spațiul aerian al Suediei, vineri,...

Tragedie în lumea fotbalului. Portarul naționalei Muntenegrului a murit la 26 de ani

Matija Sarkic, portarul selecţionatei Muntenegrului şi al echipei de fotbal Millwall, a încetat din viaţă la 26 de ani, a anunţat clubul englez de...

Semnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Curbă tot mai abruptă în statisticile privind diagnosticarea cancerului. Este cea a generației X: ei sunt cei mai afectați de cancer. În rândul celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă