14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCapsula Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat la Staţia Spaţială...

Capsula Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord – un rus, un american şi un canadian – s-a conectat vineri la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a anunţat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos), citată de AFP, potrivit Mediafax.

Capsula Soyuz TMA-07M s-a conectat la ISS la ora 14.08 GMT, precizează comunicatul emis de Roskosmos.

Rusul Roman Romanenko, americanul Thomas Marshburn şi canadianul Chris Hadfield au decolat, miercuri, spre ISS, la bordul acestei capsule, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Cei trei astronauţi, care au fiecare la activ alte misiuni în spaţiu, se vor alătura astfel celor trei astronauţi prezenţi la bordul ISS – ruşii Oleg Noviţki şi Evgheni Tarelkin şi americanul Kevin Ford – ajunşi pe ISS pe data de 25 octombrie.

Pe durata misiunii lor, ei vor realiza aproximativ 50 de experimente ştiinţifice, concepute pentru a elabora un sistem de previziune a seismelor şi a altor catastrofe naturale.

Astronauţii care au decolat miercuri vor reveni pe Terra în mai 2013, iar ceilalţi trei astronauţi aflaţi deja la bordul ISS se vor întoarce în martie, potrivit site-ului NASA.

Din 2009, şase astronauţi se află în permanenţă la bordul ISS, a cărei capacitate era limitată în trecut la doar trei persoane.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

Intrarea în serviciu a unui vehicul spaţial american capabil să transporte astronauţi la bordul ISS este prevăzută a avea loc cel mai devreme în 2015.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii. În 2012, Statele Unite au conectat la ISS o capsulă fără echipaj uman, Dragon, fabricată de compania americană SpaceX, care a transportat la bordul staţiei alimente şi combustibil.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

România și Turcia vor colabora pentru deminarea în Marea Neagră

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că, în curând, va fi operaționalizată acțiunea de deminare în Marea Neagră, desfășurată în comun de forțele navale din...

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă