16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCanada autorizează sinuciderea asistată medical

Canada autorizează sinuciderea asistată medical

Curtea Supremă a Canadei a autorizat sinuciderea asistată medical în cazul persoanelor adulte care consimt să-și pună capăt vieții. Această decizie se aplică doar în cazul persoanelor afectate de probleme de sănătate grave și iremediabile, ce le provoacă suferințe persistente și de nesuportat, informează Hotnews.

 Decizia de vineri, a fost luată în unanimitate. 

Înalta curte a apreciat că interdicția asistenței medicale pentru sinucidere prevăzută în Codul Penal încalcă Carta canadiană a drepturilor și libertăților. Curtea a suspendat însă decizia un an, pentru a permite revizuirea legislației în vigoare. 

Subiectul a fost adus în față Curții Supreme de familiile a două femei cu boli incurabile și care sunt decedate în prezent, cu susținerea Asociației libertăților civile din Columbia Britanică. 
  
Una dintre femei, Gloria Yaylor, a decedat în urmă unei infecții, iar cealaltă, Kay Carter, a plecat în Elveția pentru a obține asistentă medicală pentru a se sinucide la vârstă de 89 de ani că din cauză că era îngrozită "să moară la foc încet". 
  
 Într-o prima decizie în această chestiune din 1993, Curtea Supremă s-a pronunțat, cu o decizie 5 – 4, împotriva legalizării eutanasierii. 
  

Cele mai citite

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă