15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBulgaria: Fără „mafie“ şi „gunoaie roşii“

Bulgaria: Fără „mafie“ şi „gunoaie roşii“

Numirea surprinzătoare a deputatului Deljan Peevski pentru a prelua şefia Agenţiei de securitate naţională – DANS – a provocat vii reacţii şi proteste în întreaga ţară din cauza reputaţiei sale controversate şi a influenţei familiei sale în media. Suspectat de corupţie în 2007, numele său este legat de unele scandaluri şi de clanuri dubioase.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Oliver Bailly, „manifestaţiile care au avut loc în Bulgaria la finele săptămânii trecute au arătat încă o dată îngrijorările majore ale societăţii bulgare în ce priveşte situaţia statului de drept” în ţară, iar CE este abilitată „să controleze şi să urmărească reformele judiciare şi să atace corupţia şi crima organizată”. Preşedintele bulgar, Plevneliev, evocând reputaţia controversată a lui Peevski, avertiza că există riscul izolării Bulgariei, membră a UE, iar serviciile speciale din ţările partenere îi pot retrage încrederea.

În faţa virulenţei protestelor, în timpul cărora bulgarii strigau contra mafiei şi a „gunoaielor roşii”, guvernul de la Sofia a cedat furiei publice după o zi şi sâmbătă a promis că va reveni asupra nominalizării lui Deljan Peevski în fruntea puternicei agenţii pentru securitatea naţională. În aceeaşi zi acesta şi-a prezentat demisia, dar protestele au continuat contra guvernului Oreşarski. Peevski, 32 de ani, este membru al unui partid politic etnic ce reprezintă minoritatea turcă în Bulgaria, DPS, în coaliţie cu Partidul socialist bulgar, PS, cele două forţe care au reuşit să formeze un guvern minoritar la 29 mai. Protestatarii susţin că numirea lui Peevski este o nouă dovadă că instituţiile publice sunt din ce în ce mai supuse intereselor private.

Liderul PS, sub presiune

Serghei Stanişev, lider al Partidului socialist european (PSE), se află sub presiune pentru a demisiona din fruntea PS bulgar, ca urmare a deciziei guvernului socialist de la Sofia de a numi un magnat al media deosebit de controversat ca şef al securităţii. Guvernul este pe punctul de a cădea în urma acestei decizii, anunţată vineri de premierul Oreşarski.

Membrii grei ai PS bulgar insistă ca Stanişev să demisioneze, ceea ce acesta refuză. El a primit deja semnale de la Parlamentul European, din partea PSE şi a grupului democrat, în care se exprimă mirarea privind nominalizarea de către guvern a lui Peevski ca şef al DANS.

Corupţie

Peevski, fără experienţă dar legat de un mare grup de media şi de o bancă, a reuşit să tulbure fragila pace socială stabilită după alegerile anticipate din 12 mai. Numele său este asociat cu mai multe scandaluri şi cu diverse clanuri dubioase. În 2007, Peevski a trebuit să părăsească postul de viceministru în urma unei afaceri de corupţie. Ancheta a fost abandonată şi el şi-a reluat funcţiile. Deputaţii socialişti şi aliaţii lor, PDS, au aprobat numirea lui fără dezbatere şi doar cu majoritate simplă. Interesant este că acest vot a avut loc la câteva ore după intrarea în vigoare a unei noi legislaţii care ridică preşedintelui republicii puterea de a numi şefii serviciilor secrete.

Mama lui Peevski, Irena Krasteva, deţine şase ziare, o televiziune şi mai multe site-uri internet, precum şi cea mai mare societate de distribuire a presei. ONG-uri suspectează că grupul ei are o participare nedeclarată în alte media şi denunţă o concentrare mediatică ilegală.

Serghei Stanişev, lider al Partidului socialiştilor europeni (PSE), se află sub presiune pentru a demisiona.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă