12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBruxelles-ul pregăteşte pachetul financiar pentru Ucraina

Bruxelles-ul pregăteşte pachetul financiar pentru Ucraina

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina, care se confruntă cu grave probleme financiare, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, relatează AFP, conform Mediafax.

“Colegiul comisarilor urmează să ajungă la un acord în legătură cu planul de ajutor”, a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen.

Executivul european are în vedere mai multe scenarii pentru acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, aflată în pragul falimentului. În acest sens, Comisia colaborează cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ar urma să acorde cea mai mare parte a ajutorului financiar.

Noua putere de la Kiev a afirmat că are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani şi că aşteaptă din partea FMI un ajutor de 15 miliarde de dolari pentru acest an.

Sumele sunt însă mult sub cele discutate la Bruxelles, unde Acordul de Asociere propus de UE Ucrainei urma să fie însoţit de o sumă de aproximativ 610 milioane euro.

Mobilizarea altor fonduri europene ar permite însă obţinerea altor câteva sute de milioane de euro, aproximativ 500 de milioane, potrivit unor cifre care nu au fost confirmate.

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat săptămâna trecută că europenii au în vedere un ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Potrivit unei surse europene, această sumă corespunde sumei totale prevăzute pentru Ucraina în bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

O misiune de experţi de la Comisia Europeană a sosit luni la Kiev, pentru a evalua sprijinul financiar de care are nevoie Ucraina. Misiunea UE va rămâne la Kiev aproximativ o săptămână şi este în legătură strânsă cu echipa FMI, care a ajuns marţi în capitala Ucrainei.

Duminică, miniştrii de Finanţe din ţările membre G7 au subliniat că FMI este “cel mai bine pregătit” pentru a susţine financiar Ucraina.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă